Asya - Pasifik

Malezya'da muhalefet liderine 5 yıl hapis

Malezya’da 'eşcinsel ilişkiye girmek' suçlamasıyla yargılanan muhalif lider Enver İbrahim’in 5 yıllık hapis cezası onandı. Enver’in destekçileri kararı protesto etti.

Konular: Asya - Pasifik
Enver İbrahim mahkemeye eşi Wan Azizah ile birlikte geldi. [Fotoğraf: Reuters]

malezya yüksek mahkemesi, muhalefet lideri enver ibrahim’i “aynı cinsle cinsel ilişkiye girmekten” suçlu bulan temyiz mahkemesi'nin kararını onadı. 5 yıl hapse mahkûm olan enver kararı “yargı bağımsızlığının katli” olarak değerlendirdi.

mahkeme 67 yaşındaki politikacıyı mart 2014’te suçlu bulmuştu. bunun üzerine enver kararı temyize götürdü. mahkeme heyeti başkanı ariffin zekeriya, enver'in yardımcısı saiful bukhari azlan ile ilişkiye girdiğine dair çok sayıda kanıt bulunduğunu açıkladı. zekeriya, enver hakkındaki suçlamaların "siyasi komplo" olduğuna ilişkin iddiaların ise ispatlanamadığını kaydetti.

enver: masumum

başbakan necip razak hükümetinin önündeki "en büyük engel" olarak görülen enver mahkeme çıkışı “ben masumiyetimi koruyorum. bu karar benim siyasi kariyerimi bitirmek için kurulmuş politik bir komplonun ürünüdür” dedi.

daha önce yolsuzluk suçlamasıyla hapis yatan enver “hapishaneye üçüncü kez başım dik şekilde giriyorum” diye konuştu.

üç muhalefet partisi ittifakına liderlik eden enver, 2018 seçimlerine de katılamayacak.

hükümet: davaya müdahale etmedik

enver'e destek veren yüzlerce kişi mahkeme binası önünde toplanarak kararı protesto etti.  başkent kuala lumpur’daki gösterilerde eylemciler, 1957 yılından bu yana yönetimde olan koalisyon hükümeti barisan nasional’i istifaya çağırdı.

başbakan necip rezak hükümeti davaya müdahale ettikleri iddialarını reddetti.

insan hakları izleme örgütü'nün asya'dan sorumlu direktörü phil robertson, "başbakan necip razak hükümeti, demokratik özgürlükler ve bireylerin özel hayatının korunması hakkı pahasına enver ibrahim'e karşı siyasi amaçlı suçlamayı onadı. bu duruma izin verilmesi, malezya'da insan haklarına saygı ve demokrasinin daha fazla zarar görmesine neden olacaktır" dedi.

Başkent Kuala Lumpur'daki mahkeme binası önünde yüzlerce Enver taraftarı kararı protesto etti.
[[Fotoğraf: Reuters]]

suçlamalar 17 yıldır sürüyor

enver ibrahim, 1993'de malezya başbakan yardımcısı oldu. ancak yaşanan ekonomik krizin ardından malezya başbakanı mahathir muhammed ile görüş ayrılığına düştü. eylül 1998’de görevden alındı.  

hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları asılsız çıktı. ancak 1998'in kasım ayına gelindiğinde suçlamalar cinsel içerik kazandı. 1989 - 1992 yılları arasında şoförlüğünü yapan azizan ebubekir, enver ile ilişkiye girdiklerini ve enver’in kendisini seks kölesi olarak kullandığını iddia etti.

iddialar üzerine tutuklanan ve 6 yıl hapis yatan enver, azizan ebubekir'in ifadelerinin çelişkili ve yanlış olduğu gerekçesiyle eylül 2004’te serbest kaldı.

eşcinsellik suç

siyasete devam eden enver’in liderlik ettiği muhalif hareket, mart 2008'de yapılan seçimlerde büyük başarı kazandı. ancak seçim sistemi nedeniyle parlamentoda çoğunluğu elde edemedi.

seçim başarısının ardından yeniden “eşcinsel eylemde bulunmak” suçlamasıyla karşı karşıya kalan enver, 2012'de yüksek mahkeme tarafından aklandı.

hükümet mahkeme kararını temyize götürdü. temyiz mahkemesi 7 mart 2014’te enver'i suçlu buldu ve 5 yıl hapse mahkûm etti.

ülkenin en zengin eyaleti selangor'da yapılacak ara seçimden iki hafta önce alınan temyiz mahkemesi kararı nedeniyle enver, 23 mart 2014’teki seçime katılamadı.

müslümanların çoğunlukta olduğu malezya'da eşcinsellik suç kabul ediliyor. 

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;