Afrika

Mali için yaptırım kararı

Darbe sonrası anayasal düzenin tesis edilmemesi üzerine, ECOWAS Batı Afrika ülkesine karşı ticari, diplomatik ve mali önlemler alacak.

Haberin Öne Çıkanları

Ticaret duracak

Hesaplar donacak

Tuaregler müzakereye hazır

ECOWAS Başkanı Ouattara, yaptırımların anayasal düzen yeniden kurulmadan kaldırılmayacağını belirtti. [Reuters]

Kaddafi devrilince Mali'ye döndüler

on yıllar boyunca dönemin libya lideri muammer kaddafi'nin emrinde görev yapan, tuareg askerleri onun devrilmesinin ardından mali'ye dönmüştü. askerlerin bazıları, hükümetince sunulan barış sürecine katılırken, diğerleri dağlara çekilmişti. tuaregler, son aylardaki çatışmalar sırasında ülkenin kuzeyindeki nüfuzlarını artırmıştı. nüfuslarının 1,5 milyon olduğu tahmin edilen göçebe topluluk, nijer, mali, cezayir, libya ve burkina faso gibi ülkelerde dağınık halde yaşıyorlar.

batı afrika ülkeleri ekonomik topluluğu (ecowas), darbeyle yönetime el konan mali’ye ciddi diplomatik, ticari ve mali yaptırımlar uygulama kararı aldı.

15 ülkenin oluşturduğu ecowas’ın temsilcilerinin senegal’in başkenti dakar’daki toplantısı sonrası bir açıklama yapan fildişi sahili devlet başkanı alassane ouattara, sınırların ticarete kapanması ve ülkenin banka hesaplarının dondurulması gibi önlemlerin hızla uygulamaya konulacağını aktardı. ouattara, “tüm diplomatik, ekonomik, finansal önlemler ve diğerleri bugünden (pazazrtesi) itibaren yürürlüğe girecek ve anayasal düzen yeniden kurulmadan kaldırılmayacak” dedi.

ecowas daha önce mali’de darbecilere kışlalarına dönmeleri için 72 saat süre vermiş, örgütün isteğine olumlu yanıt verilmemişti.  

örgüt mali’yi geçen hafta da üyelikten çıkarmış ve üye ülkelerin birliklerinin müdahaleye hazır olduğu uyarısında bulunmuştu.

tuaregler müzakereye hazır

öte yandan mali'nin kuzeyinde faaliyet gösteren tuareg isyancıları kidal ve gao'nun ardından timbuktu kasabasını da ele geçirmişti. isyancıların oluşturduğu azavad ulusal kurtuluş hareketi (mnla) grubu, topraklarını daha fazla genişletmeyi düşünmediğini ve şu anki sınırları itibariyle ‘tuareg anayurdu’nun kontrolünü sağladıklarını belirtmişti.

gruptan yapılan açıklamada, “ecowas olarak, başka bir organ veya büyük güçler üzerinden yapılabilecek tüm müzakere çabaları için hazırız” ifadeleri kullanılmıştı. 

seçim tarihi belli değil

mali’de yapılan darbenin lideri amadou sanogo, uluslararası baskılar sonucu ülkede 1992 anayasası’na uygun olarak hukuk düzeninin yeniden kurulacağını belirtmiş ve genel seçimlere gitme sözü vermişti.

daha önce, cuntanın tuareg isyancılarına karşı mücadele için yardım isteğine ise ecowas’tan olumsuz yanıt gelmişti. topluluk, yalnızca anayasal düzenin tesisi halinde ülkeye yardım yapılacağını belirtmişti.

mali’de, darbeden önce nisan ayının ilk haftasında genel seçime gitme hazırlığı yapılıyordu.

amadou sanago liderliğindeki askerler 22 mart’ta devlet başkanı amadou toumani toure’yi devirerek yönetimi ele geçirmişti. isyancı askerler, hükümetin kuzeyde etkinlik gösteren tuaregler’e karşı mücadelede başarısız olduğu gerekçesiyle  darbe yaptıklarını belirtmişlerdi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;