İşgalin ardından Irak

'Maliki bırakmazsa savaş sürer'

Irak'ın önde gelen Sünni liderlerinden Haris Dari, Maliki yönetiminin kendisine muhalefet eden Şii, Sünni ve Kürtleri tasfiye etmeye çalıştığını ve Sünnilerin buna karşı direndiğini söyledi.

Konular: Irak, Ortadoğu
Haris Dari, Maliki’nin Anbar’da sürdürdüğü operasyonları meşru kılabilmek için 'El Kaide ile savaşma' bahanesini ortaya attığını söyledi. [Al Jazeera]

Haris Dari kimdir?

1941 anbar doğumlu olan haris dari, irak’ta saddam hüseyin’in devrilmesinin hemen ardından 2003’te kurulan müslüman alimler heyeti’nin başkanlığını yürütüyor. abd işgaline ve abd’nin irak’taki siyasi varlığına sert şekilde muhalefet eden dari, bu dönemde yaptığı  konuşmalarda ‘işgale karşı silahlı direnişin meşru olduğunu’ öne sürmüştü. dari, maliki yönetimine karşı oldukça yoğun bir muhalefet yürütüyor.

irak’ta yapılacak kritik 30 nisan genel seçimlerinden önce al jazeera’ye açıklamalarda bulunan haris dari, anbar eyaletinde irak ordusu ve silahlı gruplar arasındaki çatışmalarla ilgili, “maliki bu savaşı sürdürdüğü sürece kendilerini savunmak zorundalar. bu savaşı maliki başlattı ve görüyoruz ki şiddeti daha da artırmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

başbakan nuri maliki’yi sünnileri dışlamak ve verdiği sözleri tutmamakla suçlayan dari, “maliki döneminde sünniler işkenceye uğradı, devlet kurumlarından dışlandı ve çok sayıda sünni, maliki yönetiminin kararıyla idam edildi. maliki, sünni tutukluları serbest bırakacağına dair verdiği sözleri tutmadı. kendisi bunu yaptığını söylüyor ama bu, gerçeği yansıtmıyor” dedi.

maliki’nin görevde kalması halinde ülkedeki gerginliğin süreceğini ifade eden dari, “eğer maliki görevden ayrılmaz ve abd ile iran da bu yönde bir adım atmazsa, çatışmalar aylarca devam edecektir. sünniler baskıcı yönetime, kendilerine karşı her türlü silahla saldıran maliki yönetimine karşı kendisini savunuyor” şeklinde konuştu.

dari ayrıca, maliki’nin sünnilere karşı yaptıklarını, anbar’da sürdürdüğü operasyonları meşru kılabilmek için 'el kaide ile savaşma' bahanesini ortaya sürdüğünü ifade etti.

sünniler maliki'ye tepkili

iraklı sünnilere göre, uzun süredir görevde olan şii başbakan nuri maliki’nin uygulamaları şiddeti körükleyen faktörlerin başında geliyor.

sünni azınlık maliki hükümeti'ni kendilerini siyasetten dışlamakla ve haklarını görmezden gelmekle suçluyor.

ülkedeki sünnilerin maliki hükümeti'ne yönelik tepkilerinin son yansıması ise, ağırlıkla sünnilerin yaşadığı anbar eyaletindeki çatışmalarla görüldü.

DOSYA: İŞGALİN ARDINDAN IRAK

irak’ta sünni milletvekili ahmed alvani’nin 28 aralık 2013'te tutuklanmasının ardından anbar eyaletinin en büyük kenti ramadi'de bir yıldan uzun süredir devam eden hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alan, irak ordusu tarafından basıldı. bunun üzerine ayaklanan sünni aşiretler ile irak ordusu arasında felluce ve ramadi’de çatışmalar başladı.

maliki yönetimi, irak şam islam devleti’nin (işid) bölgedeki varlığına ve etkisine karşı aşiretlerle anlaşma arayışlarına girdi.

sünniler, maliki hükümeti'ni, anbar’daki ‘terör tehlikesini’ bahane ederek ülkeyi olağanüstü hâl ortamı içinde seçimlere götürmekle suçluyor.

son anketlere göre üçüncü dönem başbakanlık için yarışacak irak başbakanı nuri maliki’nin başında olduğu kanun devleti koalisyonu seçimin favorisi.

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;