IŞİD

Maliki geri adım atmıyor

Irak Başbakanı Nuri Maliki devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, ulusal uzlaşı hükümeti arayışlarının anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Maliki, bunu kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Konular: Ortadoğu, Irak
Maliki, yeni hükümet arayışlarını eleştirdi. [Fotoğraf: Al Irakiyye]

irak devlet televizyonundan halka seslenen maliki, “biliyorsunuz bazı siyasi grupların kurtarma hükümeti olarak adlandırdığı yeni bir hükümeti kurmak istiyorlar. buna kurtarma hükümeti denemez. bu hükümet anayasaya ve ülkenin siyasi sürecine aykırıdır” ifadelerini kullandı.

böyle bir hükümeti kurmanın anayasa ve ülkedeki demokrasiyle karşı bir darbe olarak değerlendirileceğini söyleyen maliki, “bu demokrasiyi bitirecek bir eylemdir” dedi.

irak'ta bazı siyasi grupların, genel güvenliği zayıf düşürme siyaseti izlediğini savunan maliki, irak'a karşı tehlikeli bir komplo yürütüldüğünü söyledi. maliki, irak’ın bir dış müdahale ile karşı karşıya olduğunu ve bazı arap ülkelerinin de bu işin içinde olduğunu savundu. 

sistani'ye teşekkür etti

irak ordusu ve güvenlik güçlerinin şehirler arasındaki yolların güvenliğini sağlamayı başardığını ifade eden maliki, “irak'ta dini liderliğin ve özellikle de seyyid ali sistani’nin desteği olmasaydı bu başarıyı yakalayamazdık” dedi.

orduya savaşmak için katılan gönüllülere de değinen maliki, başarıda gönüllülerin ve kendilerine destek veren aşiretlerin rolünün büyük olduğunu vurguladı.

maliki, demokrasiyi ve mevcut siyasi süreci korumakta ısrarlı olduklarını ve parlamentonun ilk oturumuna anayasa gereği katılacaklarını söyledi.

“yeni bir sayfa açmalıyız. tüm siyasi gruplar yeni diyalog halinde olmalı” diyen maliki, herkesin birbiriyle barışması gerektiğini ifade etti.

irak'ta hükümet yok

nisan ayında yapılan seçimin ardından bağdat'ta bir hükümet kurulabilmiş değil. işid'in haziran ayı başında musul'u ele geçirip ülkenin kuzeyinde büyük hakimiyet sağlamasıyla tırmanan krizde, abd, irak başbakanı maliki'ye tüm irak liderlerinin desteğini almasını tavsiye eden mesajlar vermişti. bu mesajları dışişleri bakanı john kerry de, bizzat bağdat'a gelip iletmişti. 

ammar hekim'den yeni başbakan tanımı 

iraklı şii lider ammar hekim ise, abc'ye verdiği röportajda, hükümet ve işid kriziyle ilgili görüşlerini anlattı. röportajı yapan hamish macdonald twitter'dan hekim'in "irak'ın yeni başbakanı hem ülkedeki şiiler hem de azınlıklar tarafından kabul edilen biri olmalı" dediğini yazdı.  

kaynak: al irakiyye

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;