Irak

Maliki’den isyan çağrısı

Irak'ta başbakanlık koltuğunu bırakmamakta ısrar eden Maliki, haftalık konuşmasında hükümeti kurma görevinin Haydar İbadi'ye vermesinin gayri meşru olduğunu söyledi, ülkedeki bütün siyasi grupları karara isyan etmeye çağırdı.

Konular: Irak, Ortadoğu
ABD yönetimi görevi bırakması için Maliki’ye yoğun baskı yapmıştı. [Fotoğraf:Reuters]

maliki, irak’ın ciddi sonuçlara yol açan ciddi bir krizden geçtiğini, cumhurbaşkanı mahsum'un, haydar ibadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirmesinin anayasayı ihlal etmek olduğunu ve bu durumun ülkeyi daha büyük bir kaosa sürükleyeceğini söyledi.

maliki, cumhurbaşkanı fuad mahsum'a da anayasayı çiğneme suçundan hesap sorulması gerektiğini ifade etti.

irak ulusal şii ittifakı'nın maliki'ye karşı başbakan adayı olarak çıkardığı haydar ibadi'nin hükümeti kurmakla görevlendirilmesinin "değersiz" bir girişim olduğunu kaydeden maliki, dış güçlerin desteğinin ibadi'yi meşrulaştırmaya yetmeyeceğini söyledi.

maliki, seçimlerden birinci parti olarak çıkan kanun devleti koalisyonu'nun başında bulunuyor ve cumhurbaşkanı mahsum'un hükümeti kurmak için kendisine görev vermesi gerektiğini iddia ediyor. ancak cumhurbaşkanı mahsum'un, maliki yerine haydar ibadi'yi görevlendirmesi sonrasında iran, abd, türkiye, suudi arabistan, ingiltere ve fransa gibi ülkeler ibadi'ye destek açıklamasında bulundu. maliki, özellikle batılı ülkelerin tavrını eleştirerek "batılı ülkeler destekleirni yasal bir adaya vermeliydiler" dedi.

ibadi'nin görevlendirilmesi sonrası halka protesto çağrısında bulunan maliki, bazı kentlerde kendisine verilen destek gösterilerinden de memnun kaldığını belirtti. maliki, irak federal mahkemesi'ne ibadi'nin adaylığının düşürülmesi için başvuracaklaırnı söyledi. maliki, halka anayasayı ihlal edenlere karşı isyan edin" çağrısında bulundu. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;