Bilim-Teknoloji

'Mamutları yeniden hayata döndürebiliriz'

Rus bilim insanları, Sibirya'da bulunan bir mamut fosili üzerinde gerçekleştirdikleri otopsi sonucunda, dev canlıları klonlamalarını sağlayacak DNA örnekleri elde ettiklerini açıkladı.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

43 bin yıllık fosil bulundu

En iyi korunmuş mamut fosili

Canlı hücre klonlama getirebilir

Kuzey Buz Denizi'nde yer alan Vrangel Adası'ndaki bir mamut dişi. [Getty Images]

rusya'nın kuzeydoğusundaki arktik sularında yer alan yeni sibirya adaları'nda mayıs 2013'te ortaya çıkarılan mamut fosili, bilim insanlarına bugüne kadar elde ettikleri en iyi korunmuş dna örneklerini sundu. rus araştırmacılar, lyakhovsky adası'nda bulunan fosilin kas dokusunda, taze kalmayı başarmış kan örneklerine ulaştı.

keşfin üzerinden geçen 10 aylık süre içinde yakutistan'ın başkenti yakutsk'ta yapılan çalışmalar, nesli tükenen dev canlıların yeniden hayata dönme ihtimalini güçlendirdi. ingiltere, moldova, danimarka, güney kore ve abd'den gelen biyologların da katıldığı uluslararası ekip, 43 bin yıllık fosilin kas dokusunda sağlam kalmayı başarmış damarlardan hemoliz kan örnekleri topladı. alyuvar erimesi gerçekleşen kanda, bugüne kadar mamut fosillerinde elde edilemeyen eritrositler bulundu.

araştırmanın gerçekleştirildiği kuzey doğu federal üniversitesi'nden viktoria egorova, 'mamutun üst kısmının hayvanlar tarafından yendiğini, ancak gövdesi ile bacaklarının çok iyi korunduğunu' belirterek, fosilden çok iyi korunmuş lenfoid doku örnekleri de aldıklarını söyledi.

egorova, mamutun karaciğeri, midesi ve bağırsaklarını da incelediklerini ve elde ettikleri tüm örnekler üzerinde laboratuvar analizleri gerçekleştireceklerini belirtti.

en kritik örnek henüz bulunamadı

araştırma hakkındaki kapsamlı raporun birkaç ay içinde hazır olacağı bilgisini veren rusya tıp antropologları derneği başkan yardımcısı radik khayrullin, "elde ettiğimiz bulgular mamutları klonlama şansımızı önemli ölçüde artıracak. hem bilim hem de merakımızın üstesinden gelmek adına bunu yapmak için bir sebebimiz olmalı" ifadesini kullandı.

araştırmacılar klonlama konusunda son derece iyimser olsa da, henüz bu işlem için gerekli olan canlı hücrelere ulaşılamadı. mamutların hayata dönebilmesi için canlı bir hücrenin bulunmasının ardından iyi korunmuş dna ile genomunun eksiksiz olarak oluşturulması gerekiyor.

sondan bir önceki aşamada, moleküler biyologlar yünlü mamuta ait üreme hücreleri geliştirecek ve çalışan bir genom elde edebilmek için fosilden sentezlenen dna'ları bir filin dna'sıyla tamamlayacaklar. eğer bu oldukça zor işlemler başarılı olursa, canlı mamut hücreleri bir dişi file aktarılacak.

bilim dünyası, rusya'dan gelecek sonuçları beklerken, klonlama sürecine gelinmesi halinde yeni bir tartışma başlaması bekleniyor: 10 bin yıl önce yok olmuş bir canlıyı yeniden hayata döndürmeli miyiz?

kaynak: the siberian times

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;