Deprem

Marmara Denizi'nde deprem

Marmara Denizi'nde, Yalova açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Konular: Deprem, Türkiye

marmara denizi'nde, merkez üssü yalova açıkları olan 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

boğaziçi üniversitesi kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, saat 08.40'ta merkez üssü yalova açıkları olan 4,4 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

deprem, özellikle istanbul'un anadolu yakasında da hissedildi.

kandilli'den yapılan yazılı açıklamada şöyle:

"yalova açıkları marmara denizi’nde yerel saat ile 08:40’da aletsel büyüklüğü 4.4 olan orta şiddette bir deprem meydana gelmiştir. depremin odak derinliği yaklaşık 7 km civarında olup sığ odaklı bir depremdir. deprem yalova ili ile istanbul ili ve ilçelerinde hissedilmiştir"

"tali fay parçasının kırılması sonucu..."

"depremin meydana geldiği yer kuzey anadolu fay zonu’nun marmara denizinden geçen kuzey kolu içerisinde yer almaktadır ve zonun içerisinde tali bir fay parçasının kırılması sonucu meydana gelmiştir. bilindiği gibi kuzey anadolu fay zonu’ nun kuzey kolu izmit körfezi-adalar açıklarından marmara denizinden geçerek mürefte-şarköy’e bağlanmakta ve oradan saroz körfezine uzanmaktadır. depremin merkez üstüne yakın son yüzyılda meydana gelmiş en etkili deprem 1963 adalar (6.3) depremidir. bölge genelinde meydana gelmiş en etkili deprem ise 1999 yılı kocaeli (7.4) depremidir"

"birinci derece deprem bölgesinde"

"bölgede birkaç yılda bir bu tür orta şiddette depremler meydana gelmektedir. kuzey anadolu fay zonunun batı marmara’dan geçen uzantısı marmara denizi içerisinde en yoğun deprem aktivitesinin gözlendiği yerdir. marmara denizi ve çevresi birinci  derece deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır. dolayısı ile bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme karşı herzaman hazırlıklı ve bilinçli olması, depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş olması olası afetlere karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır"

"beklediğimiz bir deprem"

tmmob jeoloji mühendisleri odası güney marmara şube başkanı engin er, deprem hakkında şöyle konuştu:

"bu, bildiğimiz marmara denizi'nin içinden geçen kuzey anadolu fay hattı'nın kuzey kolu üzerinde olan bir deprem ve beklediğimiz bir deprem. burada 7'nin üzerinde bir deprem her zaman beklenir ve bu olağan bir depremdir. kuzey anadolu fay hattı durmadığı, hareket olduğu müddetçe burada depremler olmaya devam edecektir. marmara'da üç kol üzerinde büyük deprem olması bekleniyor. bunların biri buradan geçen, diğerleri gemlik ve bursa'dan geçen üç kolu var. bunların üçünde de 7'nin üzerinde deprem bekleniyor. burada olabilecek bir deprem de marmara'yı ve istanbul'u etkileyecektir.

bunların hepsini birer uyarı olarak almamız lazım. bugün 7'nin üzerinde bir deprem olsaydı, can ve mal kayıplarından söz ediyor olurduk. bu deprem olmayacak mı, olacak. yerel idareciler ve resmi kurumlar bu işi daha ciddi düşünmeli ve buna göre planlama yapmalı." 

kaynak: aa, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;