Bilim-Teknoloji

Mars kraterlerinde cam bulundu

NASA'nın Mars Yörünge Kâşifi (MRO) uydusu, Kızıl Gezegen'in kraterlerinde cam izine rastladı. Yeni bulgu, Mars'ın geçmişi hakkında önemli bilgiler sunabilir.

Konular: Bilim-Teknoloji
Mars kraterlerinin merkezindeki yükseltilerde cam kalıntıları yeşil renkte beliriyor. [Fotoğraf: NASA]

mro uzay aracı, mars kraterlerinin içinde cam çökeltisi tespit etti. yüzeydeki cam kalıntıların, meteor çarpışmalarında ortaya çıkan çok yüksek sıcaklıkla oluştuğu düşünülüyor.

nasa cam kalıntılarının analiz edilmesi sayesinde mars'ın geçmişi hakkında yeni bilgilere ulaşılabileceğini belirtti. dünya'da da meteor çarpmalarında ortaya çıkan cam kalıntıları bulunmuştu.

nasa'dan yapılan açıklamada, mars'ta milyonlarca yıl önce oluşan ve 'argentina' adı verilen bir asteroid kraterinde 'organik moleküller ve içinde desen barındıran cam bulunduğunu' belirtti.

dünya'daki bilgiler kullanıldı

brown üniversitesi'nden kevin cannon ve jack mustard'in başını çektiği araştırmada, mars'ta cam bulunup bulunmadığını anlamak için dünya'da elde edilen bilgiler kullanıldı. iki bilim insanı laboratuvarda çok yüksek ısı altında cam üreterek maddenin yaydığı ışınların belirlediği spektral sinyali belirledi.

nasa laboratuvarda elde edilen sinyal ile mro'nun mars yüzeyinden elde ettiği verileri karşılaştırdı. sonuçlar dünya'daki camın aynısıyla eşleşen birçok iz ortaya çıkardı.

nasa bulunan cam izlerinin kraterlerin merkezindeki en yüksek noktalarda en fazla olduğunu belirtti. bu bilgi, camın meteor çarpışmalarında oluştuğu düşüncesini neredeyse kesinleştirdi.

nasa 2030'da insanlı görevlerin başlaması planlanan mars'ta cam kalıntılarının bulunduğu bölgelerin de yakından incelenebileceğini belirtti.

kaynak: nasa ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;