Bilim-Teknoloji

Mars robotu hafıza kaybı yaşıyor

Kızıl Gezegen'de 11'inci görev yılına giren keşif robotu Opportunity, yaşadığı hafıza kaybı sorununu aşabilmiş değil. NASA'nın yazılım güncellemesi de robotun belleğindeki sorunu çözemedi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Opportunity 25 Mart'ta 'Athens' adı verilen kayayı inceliyor. [Fotoğraf: NASA]

nasa, geçtiğimiz yıl flash belleğinde sorun yaşayan opportunity uzay aracının yapılan düzenlemenin ardından tam olarak düzelmediğini belirtti. opportunity'nin kullandığı flash bellek, 2014'ün sonlarında teknik arıza vermeye başladı. nasa, 20 mart'ta yazılım güncellemesi yaparak opportunity'nin yedek belleklerinden birini aktif hale getirdi.

yapılan müdahalenin ardından keşif aracının 25 mart'ta yeniden bellek sorunu yaşadığı belirtildi. nasa'nın jet itiş gücü laboratuvarı'ndan john callas, 'yaşanan durumun hayal kırıklığına neden olduğunu ancak kendilerini çok fazla da şaşırtmadığını' ifade etti. callas, sorunun nereden kaynaklandığını bilmediklerini, zaman içinde ortaya çıkarmayı umduklarını söyledi.

opportunity, güç kaybı yaşadığı anlarda bile verilerini korumasını sağlayacak 7 flash belleğe sahip. aralık 2014'te yaşanan sorunun ardından opportunity, flash belleği devre dışı halde çalışmaya devam etmişti. keşif aracına en son 20 mart'ta bir kez daha format atıldı.

25 mart'ta yaşanan teknik arıza opportunity'nin sakladığı bilimsel verilerin kaybına neden olmazken, keşif aracı gözlemlerine devam etti.

2004'ten bu yana mars'ta görev yapan opportunity, geçtiğimiz hafta kızıl gezegen'de 'maraton' tamamladı ve kat ettiği toplam mesafeyi 42,195 kilometreye çıkardı. opportunity böylece dünya dışında en fazla mesafe kat eden yer uzay aracı unvanını aldı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;