Bilim-Teknoloji

Mars’taki gizemli ışığın sırrı çözülemedi

NASA’nın Mars keşif aracı Curiosity’nin bir gün arayla çektiği fotoğraflarda beliren gizemli ışık kaynağının sırrı henüz çözülemedi. Esrarengiz ışığa açıklama getirmeye çalışan bilim insanlarına göre parlaklığın sebebi bir UFO değil.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Mars'ta gizemli ışık

İki gün üst üste belirdi

Kaynağı henüz net değil

Görünür ışıkta siyah-beyaz çekim yapan kameranın elde ettiği görüntü. [NASA]

kızıl gezegen’e iniş yaptığı ağustos 2012’den bu yana birçok önemli keşfe imza atan curiosity, bu sefer gizemli bir parlaklık tespit etti. keşif robotunun mars’taki 588 ve 589’uncu görev gününde tespit ettiği ışığın kaynağı hakkında kesin bir açıklama getirilemedi. ancak curiosity ekibinde yer alan görüntü uzmanı justin maki, gale krateri’nin bir ucunda beliren parlaklığın olağandışı bir duruma işaret etmediği görüşünde.

curiosity, yerdeki hareketini belirlemesini sağlayan dört navigasyon kamerasına sahip. 360 derecelik panoramik fotoğraflar ile selfie çekmek için de kullanılan navcam kameralardan sağ tarafta yer alanı, 2 ve 3 nisan’da beklenmedik bir detay yakaladı. fotoğrafta, curiosity’nin iniş yaptığı gale krateri’nin ufuk çizgisine yakın bir noktada belirgin bir ışık görülüyordu. aynı ışığın, sol tarafta yer alan kamerada belirmemesi de kafaları iyice karıştırdı.

nasa jet itiş gücü laboratuvarı’nda görevli olan maki, navcam’de (navigation camera) beliren parlaklık konusunda nbc news’a yaptığı açıklamada, durumun bilimsel bir açıklaması olabileceğine değindi. maki, birer gün arayla aynı bölgenin sol (nav_left_b) ve sağ (nav_right_b) kameralarla fotoğraflarının çekildiğini ve parlaklığın sadece sağdaki kamerada belirdiğine dikkat çekti. parlaklığın yere yakın bir noktada, farklı noktalarda belirdiğini ifade eden maki, durumun parlak bir kayadan kaynaklanıyor olabileceğini söyledi.

curiosity rotasını değiştirmeyecek

maki, her iki fotoğraf çekildiğinde güneş’in curisosity’e göre batı-kuzeybatı konumunda ve alçakta olduğunu ve bu esnada bir kayadan ışık yansımış olabileceğini belirtti. ikinci bir olasılık, kamera yuvasındaki bir hava deliğinden giren güneş ışınlarının, kameranın ccd algılayıcısını etkilemiş olabileceği şeklinde ifade edildi. maki’nin öne sürdüğü üçüncü olasılık ise kozmik ışınlar. curiosity’nin gönderdiği binlerce fotoğrafta bazen parlaklıklar gördüklerinin altını çizen maki, kayadan yansıyan ışığın güneş kaynaklı olmayabileceğini de vurguladı. parlaklığın yansıyan bir ışık olması durumunda, söz konusu kayanın curiosity’den yaklaşık 160 metre mesafede olduğu tahmin ediliyor.

Sağ kameranın elde ettiği bir diğer görüntü.

nasa sözcüsü guy webster, 2 ve 3 nisan’a ait fotoğrafların mars’ta öğleden sonra çekildiğini ve maki dahil birçok uzmanın fotoğrafları incelediğini belirtti. webster, bilimsel analizler için gale krateri’ndeki sharp dağı’na ilerleyen curiosity’nin, ışığın kaynağını incelemek için rotasından sapmayacağını belirtti.

curiosity, şubat 2013’te gözlem ve deney yaptığı kayalık sarıbıçak körfezi’ne (yellowknife bay) metal benzeri bir cisim keşfetmiş ve ne olduğu tespit edilemeyen nesne büyük tartışmalara yol açmıştı.

kaynak: nbc news ve al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;