Türkiye-ABD ilişkileri

Maslahatgüzar Dışişleri'ne çağrıldı

Washington'un Türkiye'yi dinlediği iddialarıyla ilgili ABD'nin Ankara'daki maslahatgüzarından bilgi istendi. Dışişleri açıklamasında da "doğru olmaları halinde faaliyetlerin derhal sonlandırması beklenmektedir" denildi.

Konular: Türkiye, ABD, Amerika
Yeni hükümetin ilk kabine toplantısı yapıldı. Açıklamayı yeni dönemde de hükümet sözcülüğü görevini sürdüren Arınç yaptı. [Zahidin Köşüş/Al Jazeera]

yeni hükümetin ilk kabine toplantısının ardından açıklama yapan başbakan yardımcısı arınç, gazetecilerden gelen soru üzerine abd ulusal güvenlik ajansı'nın (nsa) türkiye'yi dinlediği iddialarına değindi. 

arınç, konuyla ilgili olarak sabah saatlerinde abd'nin ankara'daki maslahatgüzarının dışişleri bakanlığı'na çağrıldığını ve iddialarla ilgili görüşlerinin sorulduğunu söyledi. 

dışişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da şu ifadelere yer verildi:

"alman basınında 31 ağustos 2014 tarihinde yayımlanan, abd istihbarat makamlarının ülkemize yönelik faaliyetlerine dair haberler ilgili makamlarımızla bilistişare incelenmektedir.

iddiaların doğru olması halinde, bu tür faaliyetlerin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği ve iki ülke arasındaki dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmadığı açıktır.

abd’nin, sözkonusu iddiaları araştırarak, doğru olmaları halinde devlet kurumlarımız ve dış temsilciliklerimize yönelik yürüttüğü faaliyetlerini derhal sonlandırması beklenmektedir.

abd makamlarının söz konusu haberdeki vahim iddiaları ciddiyetle ele alarak tarafımıza tatminkar bir açıklama sunması talebi bugün (1 eylül) bakanlığımıza davet edilen abd’nin ankara büyükelçiliği maslahatgüzarı'na iletilmiştir."

yeni atanan abd büyükelçisi john bass henüz göreve başlamadığı için washington'u ankara'da maslahatgüzar jess baily temsil ediyor.

arınç, daha önce de almanya'nın türkiye'yi dinlediği iddialarıyla ilgili olarak ise iki ülkenin istihabarat örgütleri ve içişleri bakanlıklarının görüştüğünü hatırlattı.

dinleme iddiaları

alman der spiegel dergisi, abd ulusal güvenlik ajansı'nın eski çalışanı edward snowden'ın sızdırdığı gizli belgelerin türkiye ile ilgili bazı bölümlerini yayımladı.

‘ikili oyun’ başlıklı haberde, nsa'nın bir yandan nato çerçevesinde ve pkk ile mücadelede türkiye ile işbirliği yaptığı, diğer yandan türkiye'de hükümeti, orduyu, istihbaratçıları, bakanlıkları ve enerji şirketlerini dinlediği öne sürüldü.

nsa'ya ait olduğu ileri sürülen belgelerde, türkiye'den hem partner hem hedef ülke olarak söz edildiği belirtildi. ajansın resmi irtibat ofisi olan suslat'ın ankara'da faaliyet gösterdiği, bunun dışında ajansın gizli dinleme birimlerinin de bulunduğu kaydedildi.

ülkeden kaçan eski istihbarat çalışanı snowden'ın sızdırdığı belgelerde türkiye'nin, nsa tarafından en yoğun izlenen ülkeler arasında bulunduğu vurgulandı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;