Sağlık

Matematik korkusu genetik mi?

Amerikalı bilim insanları ikizler üzerinde yaptıkları araştırmada korkuların yüzde 40 oranında genetik olabileceğini gözlemlediler.

Konular: Sağlık

Haberin Öne Çıkanları

Matematik korkusu okul başarısını bile etkiliyor.

Nedeni araştırıldı. Genlerin payı yüzde 40.

Çevre, aile ve arkadaşların da etkisi var.

Çocukların matematikten korkmalarında genlerin payı yüzde 40.
Çocukların matematikten korkmalarında genlerin payı yüzde 40. [Shutterstock]

abd’de yayımlanan ''journal of child psychology and psychiatry'' dergisinde çocuklardaki matematik korkusu ile ilgili bir araştırmanın sonuçları yer aldı.
ohio üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptıkları araştırmada, öğrencilerin okul başarılarını etkileyecek kadar önem taşıyan matematik korkusunun genlerle ilişkili olabileceği gözlemlendi.
araştırma kapsamında, korkunun genlerle bağlantısı olup olmadığını anlamak için 9- 15 yaş yaş grubundaki,  216'sı tek yumurta ikizi olan 514 ikiz kardeşin korku durumu karşılaştırıldı.

çocuklara, biri sorunun anlaşılması, diğeri çözümüne ilişkin iki test yapıldı.
sonuçlar, korkuların yüzde 40'ının genlerle açıklanabileceğini gösterdi. ancak bilim insanları, çevresel etkenlerin (aile, ilgi alanları, arkadaşlar) ve eğitimin kalitesinin de çocukların matematik algısında rol oynadığının gözlemlendiğini belirttiler.

araştırmaya imza atanlardan stephen petrill, ''matematikten korkmaya genetik olarak yatkınsanız ve derslerde olumsuz hislere sahipseniz, öğrenmekte çok daha fazla zorluk çekersiniz'' ifadesini kullandı.

daha önce yapılan araştırmalar, matematik korkusunun beynin korkuya ilişkin bölgesindeki aktivitenin artmasına yol açtığını göstermişti. ayrıca, söz konusu bölgenin sorun çözmeye ilişkin bölgenin aktivitesinin azalmasına neden olduğunu, bu nedenle bazı kişilerin matematik derslerinde zorluk çektiğini ortaya koymuştu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;