ABD - Rusya ilişkileri

McCain: Suudilere teşekkür etmeliyiz

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Rusya'daki ekonomik krizde Batılı ülkelerin yaptırımlarının etkisi olmadığını savundu. McCain, "Petrol fiyatlarını düşüren Suudilere teşekkür etmeliyiz" dedi.

McCain "Obama ve biz aslında bunun için, Putin’in ekonomisini bozacak kadar petrol fiyatlarını düşüren Suudi Arabistan’a teşekkür etmeliyiz" dedi. [Fotoğraf: Reuters]

abd'li senatör john mccain, cnn televizyonuna verdiği röportajda, rusya'daki ekonomik krizin en büyük nedeninin petrol fiyatlarının düşmesi olduğunu söyledi. "bunun için suudi arabistan'a teşekkür etmeliyiz" diyen mccain, abd ve ab ülkelerinin uyguladığı ekonomik yaptırımların rusya'ya etkisi olmadığını savundu:

"obama’nın karar veya eylemlerinden herhangi birinin rusya devlet başkanı vladimir putin’i caydırdığını düşünmek garip olur. ukraynalılara kendilerini savunmaları için silah bile vermedik ki biz. başkan obama ve biz aslında bunun için, putin’in ekonomisini bozacak kadar petrol fiyatlarını düşüren suudi arabistan’a teşekkür etmeliyiz. abd başkanı’nın yaptıklarıyla bunun bir ilgisi yok."

cnn muhabirinin “yaptırımların bunda hiç mi payı yok?” sorusuna senatör mccain, “petrol fiyatları düşene kadar neredeyse hiçbir etkileri olmamıştı. vladimir putin’in halkın gözündeki popülerliği de halen inanılmaz derecede yüksek. putin de yaptırımlar nedeniyle hiçbir gevşeme veya geri adım atma belirtisi de göstermedi zaten" yanıtını verdi.

obama: putin bizi alt etmedi

abd başkanı barack obama, bir gün önce cnn televizyonuna verdiği röportajda rusya lideri putin'in ukrayna ve kırım krizlerinde manevralarıyla batıyı alt ettiği yönündeki değerlendirmelere sert yanıt vermişti.

obama, "putin şu anda para biriminin çöktüğü, büyük bir finans krizinin yaşandığı ve ekonominin daraldığı bir dönemde rusya’ya başkanlık ediyor. bu durumdaki biri pek de abd’yi veya beni alt etmiş gibi görünmüyor" demişti.

putin: batı kendini imparatorluk sanıyor

krizin ardından yıllık değerlendirme toplantısında konuşan rusya lideri putin, batı'nın yaptırımlarına ve izlediği politikaya dair, "batı öyle sanıyor ki kendileri imparatorluk, diğerleri de kendilerinin tebaası. ekonomimizde yaşananlar kırım'ın bedeli değil, devlet olarak yükselmemizin bedeli" demişti.

petrol fiyatlarındaki ani düşüş en çok, ekonomileri ciddi ölçüde enerji ihracatına dayanan rusya ve iran'ı etkiledi. rusya para birimi rublenin dolar karşısında bir günde değerinin beşte birini kaybetmesi, rusya merkez bankası'nın acil önlemler almasına neden oldu. faizleri yüzde 17'ye çıkaran banka piyasaya milyar dolarlar sürerek, kurdaki dalgalanmayı önlemeye çalıştı.

dünya bankası petrol fiyatlarındaki düşüş devam ederse rusya ekonomisinin 2015’te yüzde 1 oranında küçüleceğini açıkladı. bağımsız analiz kuruluşları ise bu rakamın yüzde 2,5 oranına çıkabileceğini düşünüyor.

kaynak: cnn, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;