TBMM

Meclis Başkanı Kahraman

TBMM Başkanlığı için AK Parti'li Kahraman, CHP'li Bilgehan, MHP'li Halaçoğlu ve HDP'li Fırat yarıştı. AK Parti'nin adayı İsmail Kahraman, üçüncü turda 316 oy alarak TBMM'nin 27. başkanı oldu.

Konular: Türkiye, TBMM
TBMM'nin 27. Başkanı İsmail Kahraman, oylamanın ardından bir teşekkür konuşması yaptı. [Fotoğraf: AA]

tbmm başkanlığı seçimi için genel kurul saat 15.00'te, geçici başkan deniz baykal başkanlığında toplandı. ilk tur oylamada ak parti’nin adayı 316, chp’nin adayı 127, hdp’nin adayı 41, mhp’nin adayı da 41 oy aldı. herhangi bir parti üye tam sayısının üçte ikisi yani 367’yi bulamadığı için ikinci tur oylamaya geçildi. 

ikinci turda da 367 oy arandı ancak hiçbir aday yeterli oyu alamadı. ismail kahraman 318, gülsün bilgehan 127, yusuf halaçoğlu 39, dengir mir mehmet fırat 40 oy aldı. üçüncü tur oylamaya geçildi. üçüncü oylamada ise üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) gerekliydi. bu turda ismail kahraman 316 oy alarak meclis başkanı seçildi.

teşekkür konuşması

yeni meclis başkanı ismail kahraman, sonucun açıklanmasının ardından kısa bir teşekkür konuşması için söz istedi. göreve seçildiği için teşekkür eden ve bu görevi yürütmüş seleflerini anan kahraman, yeni dönemde tarafsız bir şekilde bu önemli görevi yürüteceğini vurguladı.

tbmm başkanı'nın seçilmesinin ardından danışma kurulu'nun toplanması ve toplantıda başkanlık divanı'nda temsil edilecek tbmm başkanvekilliği, katip üyelik ve idare amirliği için dağılım yapılması öngörülüyor.

baykal'dan mührü devraldı

[[Fotoğraf: DHA]]

ismail kahraman, meclis geçici başkanı deniz baykal’dan meclis başkanlığı görevini yapılan törenle teslim aldı. tbmm başkanlık makamına geçen kahraman ve baykal, burada sıcak ve esprili bir sohbetten devir teslime geçti. kahraman, tbmm mührünü devralırken baykal’a bir buket çiçek hediye etti. baykal da kahraman'a lokum ikram etti.

kılıçdaroğlu ayakta karşılandı

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, 14.59'da genel kurul salonu'na girdi. kılıçdaroğlu'nu chp'li milletvekilleri ayakta alkışlayarak karşıladı. kılıçdaroğlu'nun ardından mhp genel başkanı devlet bahçeli salona girdi.

genel kurul salonu'na en son başbakan ahmet davutoğlu gitti. ak parti'li milletvekilleri de davutoğlu'nu ayakta alkışlayarak karşıladı. davutoğlu, ak parti sıralarında tbmm başkanı adayı, ak parti istanbul milletvekili ismail kahraman ile birlikte oturdu.

nusaybin gerginliği

meclis oturumunda hdp grup başkanvekili idris baluken, mardin, cizre ve yüksekova'da uygulanan sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili görüşlerini dile getirdi. hdp mardin milletvekillerinin şu an açlık grevinde olduğunu söyleyen baluken, uygulamaların "darbe uygulaması olduğunu" savundu.

baluken'in bu uygulamaların meclis gündemine alınmasını istemesi üzerine deniz baykal, bu konuların önemli olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde konunun ele alınabileceğini ifade etti.

davutoğlu alkışladı

başbakan ahmet davutoğlu ve ak parti milletvekilleri baykal'ın bu sözlerini alkışlarken hdp'lilerden tepki geldi. baykal bunun üzerine, "iç tüzüğü uygulayan bir başkan olduğum için mi beni eleştiriyorsunuz?" diye sordu.

hdp'li milletvekilleri meclis genel kurulu'nda doğu ve güneydoğu'da çekilen bazı fotoğrafları havaya kaldırarak gösterdi. baluken'in katliam yapıldığını söylemesi üzerine ak partili milletvekilleri alkışla tepki gösterdi.

ak parti grup başkanvekili mahir ünal, baluken'in bir parlamenter olarak konuştuğunu belirterek, kamu güvenliğini sağlayan güvenlik güçlerine yönelik böyle bir ifade kullanamayacağını savundu. 

yaşanan tartışmaların ardından yemin etmeyen milletvekilleri kürsüye çağrılarak yemin etmeleri istendi. yemin tartışmalarında öne çıkan hdp ağrı milletvekili leyla zana kürsüye çıkmadı. daha sonra tezkereler okundu.

kahraman, bilgehan, fırat ve halaçoğlu aday

26. dönem milletvekillerinin yemin töreninin yapıldığı 17 kasım salı günü başlayan tbmm başkanı adaylığı başvuruları, saat 24.00 itibariyle sona erdi.

parlamentoda temsil edilen 4 siyasi partiden de tbmm başkanı adaylığı için başvuruda bulunuldu.  ilk başvuru, mhp kayseri milletvekili yusuf halaçoğlu için geldi. halaçoğlu'nun başvurusu, mhp grup başkanvekili oktay vural ve mhp genel sekreteri ismet büyükataman'ın imzasıyla 18 kasım'da tbmm genel sekreterliği'ne iletildi.

ak parti istanbul milletvekili ismail kahraman ve chp ankara milletvekili gülsün bilgehan'ın adaylık başvuruları 20 kasım'da yapıldı.

kahraman, ak parti grup başkanvekilleri mahir ünal, ahmet aydın, ilknur inceöz ve ak parti genel sekreteri abdulhamit gül ile tbmm genel sekreteri irfan neziroğlu'nun makamına giderek adaylık başvurusunu yaptı.

chp grup başkanvekilleri engin altay ve özgür özel de aynı gün bilgehan'ın adaylığına ilişkin başvuruyu tbmm başkanlığı'na teslim etti.

son başvuru ise 21 kasımda hdp'den geldi. dengir mir mehmet fırat'ın başvuru evrakını hdp grup müdürü mehmet ali oral, tbmm genel sekreterliği'ne verdi.

kaynak: aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;