Yeni Anayasa

Meclis Başkanı yeni anayasadan umutlu

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, yeni anayasa çalışmaları için dört partinin genel başkanına mektup göndereceğini açıkladı, "Bence yeni bir anayasa çıkar" dedi.

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera]

yeni anayasa çalışmaları hakkında meclis'te basın toplantısı düzenleyen tbmm başkanı ismail kahraman, "uzlaşma komisyonu başkanlığı'nı ben yapacağım. komisyon çalışma esaslarını kendisi belirleyecek. bence yeni bir anayasa çıkar" dedi. 

kahraman, meclis'teki 4 partinin genel başkanlarına birer mektup göndereceğini söyledi: 

"dört partinin grubu var, bu dört partinin dördünün genel başkanlarına mektubumu yazacağım. katılacaklarını zannediyorum ve temenni ediyorum."

"bence yeni bir anayasa çıkar. bir kere bu anayasanın uygun olmadığı, gelişmeye mani olduğu, çoğulcu demokratik sisteme, hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğu ifade ediliyor. yüzde 63'ü değişmiş yamalı bir bohça kimse bunun devamını istemez. bütün partiler beyannamelerinde bu ihtiyacı ortaya koymuşlardır. neden birleşilmesin, bir ihtiyaç olduğu ortada. bir konsensüs sağlanacağına ben yürekten inanıyorum. bugün mektupları inşallah gönderiyorum."

önceden uzlaşılan 60 madde

kahraman, daha önce üzerine uzlaşılan 60 maddeyi hatırlattı, "bundan ne kadar istifade edilecek, önce 60 madde mi ele alınacak, baştan mı başlanacak. takdir-i komisyona bırakıyorum" dedi. 

başkanlık sistemi

meclis başkanı, başkanlık sistemiyle ilgili sorulara ise "şu anki sistemin gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum" sözleriyle yanıt verdi. 

"istikrarlı bir türkiye istiyoruz. önüne mâniler çıkmayan, hakları hürriyetleri tanınmış uyum içinde bir türkiye istiyoruz. başkanlık sistemi, yarı başkanlık ve parlamenter sistem. hepsinde esas, kuvvetler ayrılığı. kuvvetler ayrılığı demokrasinin vazgeçilmezidir. toplumun da kabul edeceği bir sistem ortaya konması benim temennidir. bugünkü sistem şu ya da bu isim altında behemehal gözden geçirilmelidir."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;