Kürt sorunu

Meclis 'Uludere'yi aydınlatamadı

Irak sınırında 34 sivilin savaş uçakları tarafından vurulmasını inceleyen alt komisyonun raporuna göre, saldırıda kasıt yok.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Soru yanıtsız kaldı

Muhalefet tepkili

TBMM'ye sunulacak

Rapor, muhalefet şerhlerinin sunulmasının ardından önce üst komisyona, ardından Meclis Başkanlığı'na iletilecek. [AA]

türkiye-irak sınırındaki uludere'de, 28 aralık 2011 tarihinde 34 köylünün bombalanmasını inceleyen tbmm komisyonu, raporunu tamamladı. insan haklarını inceleme komisyonu bünyesinde kurulan uludere alt komisyonu'nun hazırladığı 76 sayfalık taslakta, savaş uçaklarının kaçakçılık yapan köylüleri vurmasında kasıt bulunmadığı belirtildi. muhalefet partilerinin karşı çıkmasına rağmen üçe karşı beş oyla kabul edilen rapora göre, sivil ve askeri birimler arasındaki koordinasyonsuzluk hataya neden oldu.

Siviller hedef oldu

430 gündür yanıtı aranan 'istihbaratı kimin verdiği' sorusu da, 14 ay önce kurulan komisyonun raporunda yanıtlanmadı. grubun içinde iki örgüt üyesinin olduğunu söyleyen bir pkk itirafçısının ifadesi de, rapora dahil edildi.

raporda, sınırdan girişten, bombalamaya kadar geçen 3,5 saat boyunca grubun pkk'lı mı kaçakçı mı olduğunun sağlıklı değerlendirilemediği vurgulandı.

komisyon, bu tür olayların tekrarlanmaması için sınırın elektronik donanım ve kameralarla güçlendirilmesini ve valilerin yetkilerinin artırılmasını önerdi.

muhalefetten tepki

rapor, komisyonda iktidar partisi akp'nin oylarıyla kabul edildi ancak muhalefeti tatmin etmedi. basına sızmaması için komisyon üyelerine dağıtıldıktan sonra geri toplanan rapora, muhalefet partileri chp ve bdp'nin milletvekilleri tepki gösterdi.
 
bdp mersin milletvekili ertuğrul kürkçü'ye göre, rapor olabilecek en kötü sonuca gitti ve sorumlulara dair hiçbir belirleme yapılmadı. kürkçü, eleştirisini "rapor genelkurmay ve başbakanlık'a gitmiyor. sınır ötesi harekatın sorumlusunun bu mevkilerde aranması gerekirdi. rapora göre uçaklar ateş etmiş, köylüler ölmüş. emri kimin verdiği de raporda açıkca belirtilmedi'' sözleriyle ifade etti.

'sanki uzaydan gelmiş ordu var'
 
chp ankara milletvekili levent gök, raporu okurken utandığını söyledi. gök, "bu raporun içi boştur. hiçbir sorumluyu tarif etmiyor. asker ile sivil idare arasındaki koordinasyon noksanlığına dikkat çekiyorlar" diye konuştu.
 
chp'li siyasetçi, "sanki ortada başka bir ordumuz var, uzaydan gelmiş ordu var, o yapmış gibi. heron görüntülerini kim değerlendirdi, 'terörist' olduklarına kim karar verdi? hedef tayinini kim yaptı? istihbarat paylaşımı nereden geldi? vur emrini kim verdi?" sorularını yöneltti.
 
komisyonun başkanı akp’li ihsan şener ise, "operasyonda ohal döneminin refleksi yaşanmış olabilir. ancak şimdi normalleşme başladı. acıların tolere edileceği bir süreci başlatmak gerek" dedi.

rapor, 12 mart salı günü muhalefet şerhlerinin sunulmasının ardından önce üst komisyona, ardından meclis başkanlığı'na iletilecek.
 
pkk'lı diye bombaladılar
 
türk silahlı kuvvetleri’nin (tsk) irak sınırında 2011'in son günlerinde düzenlediği hava operasyonunda, kaçakçılık yapan bir grup sivil, insansız hava araçlarından gelen görüntüler üzerine pkk'lı sanılarak bombalanmıştı.

operasyonda ortasu ve gülyazı köylerinde yaşayan 34 sivil hayatını kaybetmişti. çoğu 20 yaşın altında olan kurbanların sık sık sınırın irak tarafına geçerek sigara kaçakçılığı yaptığı anlaşılmıştı.
 
olaydan sonra bir albay görevden alınmıştı. genelkurmay başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, bombalanan bölgeden daha önce pkk'lıların türkiye sınırına sızarak karakol ve askeri üslere saldırılar düzenlendiği hatırlatılmıştı. genelkurmay, operasyonun tespit edilen hareketlilik üzerine yapıldığını belirtmişti

türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, saldırıyla ilgili ellerinde dört saatlik insansız hava aracı (iha) görüntüsü bulunduğunu söylemişti. 
 
tazminata dokunmuyorlar
 
bombardımana ilişkin adli soruşturmayı, diyarbakır cumhuriyet başsavcılığı yürütüyor. bdp, operasyona ilişkin ankara cumhuriyet başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.
 
yaşamını yitirenlerin yakınları, devletin özür dilemesini istiyor ve adlarına açılan hesaplara yatırılan 123’er bin liralık tazminat paralarına hukuki süreç sonuçlanana kadar dokunmuyor.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;