Türkiye

Meclis'te gündem Özgecan

Mersin'de cinayete kurban giden Özgecan Arslan bugün hem partilerin grup toplantılarının hem de Meclis Genel Kurulu'nun ana gündem maddesi oldu. Grup toplantılarında Özgecan posterleri asıldı, milletvekillerinin yakalarında Özgecan'ın resmi vardı.

özgecan tbmm main
HDP Grup toplantısında Özgecan resimleri milletvekillerinin ellerindeydi. [Fotoğraf: Zahidin Köşüş/Al Jazeera]

meclis çatısı altında, özgecan arslan hem siyasi parti liderlerinin hem de milletvekillerinin gündemindeydi. chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu grup toplantısına katılanları özgecan arslan ve şiddet mağduru kadınlar için bir dakikalık saygı duruşuna davet ederek başladı. 

chpözgecan article
CHP grubu bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
[[Fotoğraf: Zahidin Köşüş/Al Jazeera]]

chp milletvekilleri ve salonda bulunan bazı dinleyiciler yakalarına öldürülen üniversite öğrencisi özgecan aslan'ın fotoğraflarını taktılar. chp istanbul milletvekili binnaz toprak ise "kadın katliamı var" yazılı yaka kartı taşıdı. chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'nun da siyah takım giymesi, siyah kravat takması dikkat çekti. 

hdp grup toplantı öncesinde ise milletvekili sıralarına özgecan arslan'ın resimleri bırakıldı. hdp eş başkanı selahattin demirtaş arslan cinayeti üzerinden kadına şiddet konusunda konuşurken grup toplantısını yöneten pervin buldan ile divandaki üyeler özgecan arslan'ın fotoğrafını ellerinde tuttular.

hdp grup toplantısı da chp grupta olduğu gibi erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlar için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. milletvekilleri grup toplantısına yakalarında siyah kurdele ile katıldı. 

şiddete elektronik bileklik uygulaması

meclis genel kurulu'nda da gündem özgecan arslan cinayeti oldu. aile ve sosyal politikalar bakanı ayşenur islam milletvekillerinin gündem dışı konuşmalarını yanıtladı. islam, koruyucu ve önleyici tedbirler arasında yer alan  "güvenlik butonu" sistemini revize edeceklerini belirtti. kamuoyunda "panik butonu" olarak bilinen uygulamanın tek başına etkili olmadığını belirten islam, "elektronik bileklik" uygulamasının en etkin sistem olduğunu kaydetti. 

ayşenurislam article
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam Meclis'te gündem dışı konuşmaları yanıtladı.
[[Fotoğraf: Zahidin Köşüş/Al Jazeera]]

islam sözkonusu teknik takip sisteminin şiddet vakalarında da uygulanabilmesi için içişleri bakanlığı ve adalet bakanlığı'nın işbirliğiyle ankara ve izmir illerinin pilot şehir olarak seçildiğini söyledi. uygulama mart 2015 itibariyle bu illerde başlayacak. 

bakan islam, kürsüye geldiği sırada, chp gaziantep milletvekili ali serindağ dışındaki tüm chp milletvekilleri genel kurul'dan ayrıldı.

kürsüye özgecan resmi asıldı

genel kurul çalışmalarına bazı milletvekilleri özgecan resimleri ile katıldı. chp'li aytuğ atıcı konuşması sırasında meclis kürsüsüne özgecan arslan'ın bir resmini astı. bu resim tüm konuşmalar boyunca kürsüde kaldı. sadece kadın milletvekilleri değil erkek milletvekillerinin büyük bir bölümü de genel kurul çalışmalarına siyah giyerek katıldı. 

mecliskadınlar article
Milletvekilleri Genel Kurul'a siyah takımlarla katıldı.
[[Fotoğraf: Zahidin Köşüş/Al Jazeera]]

genel kurul'da 25'ten fazla milletvekili kadına yönelik şiddet konusunda gündem dışı söz aldı. milletvekilleri konuşmalarında kendi kız kardeşleri, çocukları ve annelerinden örnekler verdi. 

chp'li musa çam üzerinde özgecan arslan'ın resmi bulunan ve "fıtrat fıtrat dediniz özgecan'ı yediniz" yazan bir tişörtü sırasının üzerine koydu. çam, söz aldığında ise bu tişörtü göstererek rakel dink'in "bir bebekten katil yaratan sistem" sözlerine atıfta bulundu, bu sistemin değişmesi gerektiğini savundu. 

ak partili yıldırım ramazanoğlu ise özgecan arslan'ın ruhuna fatiha okudu. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;