2013 Rusya seçimleri

Medvedev resmen başbakan

Rusya'da Devlet Başkanı Putin'in önerisi sonrası parlamentonun alt kanadı Duma'da 299 milletvekilinin 'Evet' oyunu alan lider, yeni görevine başladı.

Haberin Öne Çıkanları

Programı açıkladı

'Reform sürmeli'

'Putin'in işi zor'

Medvedev (solda), 199 karşı oya rağmen resmen başbakanlık koltuğuna oturdu. [Reuters]

rusya devlet başkanı vladimir putin’in kremlin’e çıkmasının ardından, başbakan olması için parlamentoya önerdiği dimitri medvedev yeni görevi için onay aldı. salı günü parlamentonun alt kanadı duma’da yapılan oturumda 299 milletvekilinin onayını alan medvedev, 199 karşı oya rağmen resmen başbakanlık koltuğuna oturdu.

medvedev'in başbakan olabilmesi için 450 sandalyenin bulunduğu parlamentoda 226 oy alması gerekiyordu.

rusya başbakanı oylamadan önce bir konuşma yaparak moskova’nın ekonomik kriz sürecinden başarılı bir şekilde çıktığını söyledi. medvedev yeni dönemde farklı alanlarda yürürlüğe girmesi planlanan programını sundu ve duma'da bulunan siyasi partilerin sorularını cevapladı.

4 aralık seçimlerinde yenilenen parlamentoya girebilen iktidar partisi birleşik rusya'nın 238, komünist parti'nin 92, adaletli rusya'nın 64 ve liberal demokrat parti’nin (ldpr) de 56 milletvekili bulunuyor.

'reform devam etmeli'

medvedev, pazartesi günü putin’in resmen devlet başkanlığı koltuğuna oturduğu törende yaptığı konuşmada, ülkedeki reform hareketinin devam etmesinin önemli olduğunu belirterek, "ekonomik, siyasi ve sosyal alandaki reformların devam ettiğini görmek son derece önemli. güçlü demokratik bir toplum inşa etmenin tek yolu bu" demişti.

ülkenin ve özgürlüklerin gelişimi için halkın desteğinin şart olduğunu kaydeden medvedev, konuşmasını putin için söylediği "halkın büyük çoğunluğu tarafından desteklenen deneyimli biri ve güçlü bir lider" sözlerini kullanmıştı.

putin de yaptığı konuşmada, rusya halkının refahının ve güvenliğinin her zaman en öncelikli konuyu oluşturduğunu belirterek, "gelecek yıllar rusya'nındır. baltıklardan pasifik okyanusu'na kadar olan bölgede yaşayanların yaşam standartlarını yükseltmeliyiz. hedefimizi birleştirmemiz gerekiyor. siyasi gündemin oluşturulmasına halkın daha fazla katılımını sağlayacağız. demokratik bir ülkede yaşamak istiyoruz ve yaşayacağız. dış dünya için de demokratik ve öngörülebilir bir partner olacağız" sözlerini kullanmıştı.

'putin'in işi zor'

vladimir putin altı yıl boyunca devlet başkanlığı görevini yürütecek. analistler, kremlin'e geri dönen putin için işlerin kolay olmayacağını, reform sözlerinin sözde kalmaması ve mutlaka somut bir şekilde pratiğe dökülmesi gerektiğine dikkati çekiyorlar.

carnegie uluslararası barış vakfı'ndan siyaset bilimci maria lipman al jazeera’ya yaptığı açıklamada, “kitlesel protestoların sayısı ve katılımcılar azalsa da burada önemli olan en modern seçim bölgelerinin putin'i arzu edilen başkan olarak görememesi” dedi.

lipman, “toplumun bir kesiminin putin’in gelecekteki altı yıl boyunca yeniden devlet başkanı olarak görev yapacağı gerçeğine razı gelmeyecek ve ilerleyen zamanlarda memnuniyetsizlikten kaynaklanan bu tarz tepkiler ve benzer gelişmeler ile karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;