Balyoz davası

Mehmet Baransu cezaevinde

Gazeteci Mehmet Baransu, Balyoz sanıklarına kumpas kurulduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmada tutuklanarak cezaevine gönderildi. Gerekçe, devlete ait gizli belgeleri temin etmek ve tahrip etme amacı dışında kullanmak.

Mehmet Baransu 1 Mart'ta göz altına alınmıştı. [Fotoğraf: DHA]

gazeteci mehmet baransu, balyoz davası sanıklarına kumpas kurulduğu iddiasıyla istanbul cumhuriyet başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada tutuklandı. baransu metris cezaevine'ne gönderildi.

istanbul 5. sulh ceza mahkemesi, baransu'yu devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek ,tahrip etme amacı dışında kullanmakla suçladı.

gerekçenin ayrıntıları

tutuklama gerekçesinde delillerin, baransu’nun eylemine konu olayın balyoz darbe planı olarak bilinen plan ve bu plana ilişkin dvd, cd ve belgeler olduğu belirtildi.
bu belgeler ile birlikte egemen harekât planı’nı da baransu’nun temin ettiği kaydedilen kararda, egemen harekât planı’nın ‘çok gizli’ gizlilik derecesinde olduğu ifade edildi. bu plandaki bilgilerin devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken nitelikte olduğu vurgulanan kararda, bu cd’lerdeki 118 adet gizli belgenin de çalındığı belirtildi.
baransu’nun ‘bir şekilde ele geçirdiği belgelerin kopyası olsa dahi ilgili mercilere teslim etmek yerine kendisi tarafından imha edildiğinin ifade edildiği’ anlatılan kararda, “ancak imha edilip edilmediğinin henüz bilinmediği, bulunamayan gizli belgelerin halen nerede olduğu, kimin elinde bulunduğu ve ne amaç ile kullanılacağının bilinmediği” kaydedildi.
baransu’nun belgeleri aldığını söylediği ve emekli asker olduğunu bildirdiği kişinin kim olduğunun henüz tespit edilmediği belirtilen kararda, bu kişi ile birlikte hareket eden başka kişiler bulunup bulunmadığının da henüz tespit edilemediği vurgulandı.
örgüt kurma suçundan tutuklama reddedildi
hâkim, baransu hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçundan yapılan tutuklama talebini, “örgüt kurma suçunun oluşabilmesi için yeterli ve gerekli olan kişi sayısının henüz tespit edilemediği, bir örgütün kurulduğundan ve varlığından bahsedilmesi için bu aşamada gerekli ve yeterli tutuklama tedbirini gerektirir ölçüde delilin bulunmadığı” gerekçesiyle reddetti. “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçundan yapılan tutuklama talebi ise “tutuklama tedbirinin ölçülü olmayacağı” gerekçesiyle reddedildi.

balyoz belgeleri soruldu 

baransu tutuklama istemiyle mahkemede sorgulanmadan önce emniyette 17 sayfalık ifade verdi. ifade için hazırlanan sorularda genelkurmay başkanlığı tarafından gönderilen yazıya yer verildi.

savcılık, soruşturma kapsamında mehmet baransu tarafından savcılığa teslim edilen belgeler arasında gizli belge olup olmadığını sordu. genelkurmay, “belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda balyoz, suga, çarşaf vb isimlerle hazırlanmış olanlar tsk’ya ait belgeler değildir” dedi.

genelkurmay belgeler arasında 118 adet ‘çok gizli’ belge olduğunu da belirtti.

ifadede baransu’ya belgeleri savcılığa kimin teslim ettiği soruldu. mehmet baransu, ‘istanbul cumhuriyet başsavcıvekili turan çolakkadı’nın istemesi üzerine belgeleri kendisinin savcılığa teslim ettiğini’ söyledi. belgelerinin orjinallerini imha etmediklerini belirtti.

baransu, balyoz haberlerine konu olan belgeleri de taraf gazetesi’ne giderken yolda gördüğü bir kişinin verdiğini anlattı. baransu bu kişinin kendisini emekli asker olarak tanıttığını söyledi.

"tarihi hatırlamıyorum"

baransu’ya haberinin kaynakları da soruldu. emniyet sorgusunda ‘bunları kim ya da kimlerden hangi tarihte teslim aldınız?’ sorusu  yöneltildi. baransu bu soruya, ‘bu belgeleri bir kişiden aldım, uzun zaman oldu, tam tarihini hatırlamıyorum’ diye yanıt verdi. baransu bu kişiyle taraf gazetesi’ne yakın bir yerde görüştüğünü söyledi.

sorguda ‘çok gizli belgeleri gazetede kimlerle incelediniz? sorusu da yöneltildi. baransu belgeleri yasemin çongar, yıldıray oğur ile birlikte incelediklerini ifade etti.

baransu devletin askeri harekâtını tehlikeye sokacak belgelerin yayınlanmadığını da belirtti.

balyoz davası kapsamında hazırlanan son bilirkişi raporunda dijital verilerin sahte olduğu yönünde rapor verildiği hatırlatılarak, “bu sahte dijital verileri siz mi ürettiniz?’ diye soruldu. mehmet baransu, “hayır. iddia edildiği gibi ‘sahte dijital verileri’ ben ürettiysem orjinal hallerini neden savcılığa vereyim?” diye yanıt verdi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;