Suriye'de iç savaş

Menbic'de rejim ve Rus askerleri görüntülendi

Suriye’nin Menbic ilçesinin batısında rejim ve Rus askerleri bir arada görüntülendi.

reuters, menbic’in batısındaki cub el hamra köyünden görüntüleri yayınladı. burada, esed rejimi askerlerinin yanı sıra rus askerleri de görülüyor. bir askeri üsse ait olduğu belirtilen görüntülerde hem suriye hem rus bayrağını da görmek mümkün. bazı rus askeri araçlar da objektife yansıyanlar arasında.

daha önce pkk'nın suriye kolu pyd tarafından kontrol edilen sdg’ye bağlı menbic askeri konseyi armasını takan bir rus askerin resmi de ortaya çıkmıştı.

ypg’nin başını çektiği suriye demokratik güçleri 2 mart’ta menbic ile el bâb arasında türkiye destekli öso birlikleriyle sınır bölgelerini rejime teslim edeceğini açıklamıştı.

russia today’in 6 mart’ta yayınladığı haberde ise rejim güçlerinin söz konusu bölgede 6 köyü menbic askeri konseyi’nden teslim aldığını söylemişti.

sdg, daha sonra menbic ilçe merkezinin kendisinin ve abd'nin öncülüğündeki kolaisyonun koruması altında kalacağının altını çizen yeni bir açıklama yayınlamıştı ve rejime teslime dilecek bölgenin arima kasabası ve onun çevresindeki köyler olduğunu vurgulamıştı.

türkiye'nin el bâb'dan sonra menbic'e yöneleceği açıklamasından sonra abd, menbic'in içine ve etrafına belirli bir kuvvet konuşlandırmıştı. pentagon, bu gücün işid'den başka bir tarafa saldıranları caydırmak için olduğunu iddia etmişti.

abd sdg'nin menbic'den çekileceğini söylemişti

ABD askerlerinin (solda) YPG arması takmasının ardından Rus askerleri (sağda) YPG tarafından kontrol edilen SDG'nin armasını taktı.

pkk’nın suriye’deki kolu pyd’nin silahlı kanadı olan ypg’ye verilen destek türkiye’nin  tepkisine sebep olunca  abd, bu desteği 2015 ekim ayından itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başladı.  bu tarihte sınırlı sayıda arap, süryani ve türkmen gücü de ypg’ye katarak suriye demokratik güçlerini (sdg) oluşturdu. sdg’nin omurgasını ve komutasını yine  ypg oluşturuyor.

sdg güçleri türkiye'nin kırmızı çizgi olarak ilan ettiği fırat'ın batısına abd'nin verdiği destekle geçti . türkiye'nin itirazlarına karşı abd, sdg'nin menbic'i ele geçirdikten sonra oradan çekileceği yönünde söz vermişti. sdg menbic'i ağustos 2016'da ele geçirdi. ancak washington'un verdiği çekilme sözü tutulmadı. bunun yerine sdg türkiye destekli öso birlikleriyle sınırını rejime devretti.

kaynak: reuters ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;