Almanya

Merkel: Nazi benzetmeleri son bulmalı

Almanya Başbakanı Merkel, Türk bakanların Almanya ve Hollanda'daki toplantılarının iptal edilmesini "Nazi dönemi uygulamalarına" benzeten Türk yetkililere yanıt verdi. Merkel'e göre, Nazi benzetmelerine son verilmeli.

Konular: Türkiye, Avrupa, Almanya
[Fotoğraf: Reuters]

almanya başbakanı angela merkel, türk liderlerin kendilerine yönelik nazi benzetmelerinin son bulması gereketiğini söyledi. alman hükümet sözcüsü de, türk bakanların almanya'daki toplantılarının iptal edilmesini "nazi dönemi uygulamalarına" benzeten cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'a yanıt verdi. alman sözcü, "nazi kıyaslamaları herhangi bir şekilde kabul edilemez" dedi. bu kıyaslamalara son vermenin ve iki ülke arasındaki ilişkilerin zarar görmesini önlemenin türkiye'ye kalmış olduğunu da ekledi.

türkiye ile almanya arasındaki ilişkiler son dönemde gergin. türk bakanların almanya'da katılacakları etkinliklere izin verilmemesiyle iki ülke arasında yaşanan gerginlik, türkiye ve almanya dışişleri bakanları tarafından mart ayı başında ele alınmıştı. mevlüt çavuşoğlu ve sigmar gabriel berlin'de bir araya gelmişti. görüşmenin ardından konuşan alman bakan, "türkiye'nin iç tartışmaları almanya'ya ihraç edilmemeli" demiş; çavuşoğlu ise, "ilişkilerimizin kötü olmasının iki ülkeye de faydası yok" ifadelerini kullanmıştı.

türk-alman vatandaşı ve die welt muhabiri deniz yücel'in türkiye'de tutuklanmasının ardından, almanya'da türk bakanların katılacağı bazı etkinlikler iptal edilmişti. cumhurbaşkanı erdoğan almanya'nın bu tutumunu, "nazi dönemi uygulamalarına" benzetmişti.

yine türk bakanların etkinliklerinin engellenmesi sebebiyle hollanda ile de kriz çıkmıştı. erdoğan, hollanda'ya desteğini açıklayan almanya başbakanı merkel'e, "sana yazıklar olsun" demişti.

"türkiye, gülen konusunda bizi ikna edemedi"

almanya istihbarat servisi bnd'nin başkanı  bruno kahl, haftalık der spiegel dergisine verdiği mülakkatta , türkiye'nin 15 temmuz darbe girişiminin arkasında gülen yapılanmasının olduğu konusunda kendilerini çeşitli yollardan ikna etmeye çalıştığını ancak bunun şu ana kadar gerçekleşmediğini söylemişti.  kahl, darbe girişiminin devlet tarafından kurgulandığını düşünmediklerini belirtip , "15 temmuz öncesinde de hükümet tarafından bir temizlik dalgası başlatıldı. bu yüzden ordunun bazı kesimleri sıra kendilerine gelmeden darbe yapmak istedi. ancak artık çok geçti, kendileri de temizlendi" dedi.

kahl, darbenin devletçe tasarlanmamış olmasına karşın cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan açısından memnuniyet verici bir mazeret olduğunu savundu ve spiegel'in "gülen yapılanmasını aşırılık yanlısı islamcı ya da terörist diye tanımlayabilir misiniz?” sorusuna "gülen yapılanması dini ve seküler eğitim için bir araya gelmiş sivil bir oluşum. bunlar arasında dershaneler, erdoğan güçleriyle yıllarca ortak çalıştıkları eğitim kurumları var" cevabını verdi.

kaynak: reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;