Türkiye

‘Merkez Bankası tartışmaları yatırımcıyı tedirgin ediyor’

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Merkez Bankası tartışmaları yatırımcıyı tedirgin ediyor" dedi. Şimşek'e göre enflasyonu tek hanede tutmak başarı ama yeterli değil.

Konular: Ekonomi

maliye bakanı mehmet şimşek, hükümet içinde faiz konusundaki farklı yönde fikirler olmasını “bu tartışmalar zaman zaman kısa ya da uzun bakış açısı, bir vade farkından kaynaklanıyor” şeklinde yorumladı. cnn türk’te gündeme ilişkin soruları yanıtlayan şimşek, merkez bankası ile ilgili tartışmalara da değindi, “yabancılar nezdinde bir miktar tedirginliğe sebep olabiliyor” dedi:

“merkez bankası’nın fiyat istikrarını gözeterek rasyonel bir zeminde karar vermesi gerekiyor. merkez bankası’na bir görev vermişiz. demişiz ki ‘enflasyon kötü bir şey’. bunu tek hanede tutmak başarı ama yeterli değil. bir adım öteye gidip kalıcı bir şekilde enflasyon düşürmeli. enflasyonun kalıcı bir biçimde yüzde 5’in altına inmesi gerek.”

"enflasyon düşüyorsa, faiz iner"

şimşek, 24 şubat’taki merkez bankası toplantısı öncesinde faiz kararına ilişkin şu yorumu yaptı:

“mb bütün verilere, küresel konjonktüre bakacak. enflasyon eğer düşüş trendindeyse , mb faizi düşürürse bu sürpriz olmaz. önemli olan enflasyonun hedefler çerçevesinde düşmesi. 2001’de mb bağımsız hale geldi. para basmanın önüne geçildi. bu, uzun vadeli refah artışı açısından önemlidir. bu kurumların kalitesi önemli.”

"çok iyi bir makro senaryo var"

şimşek petrol fiyatlarındaki düşüşe ve makro ekonomik dengelere etkisine de değindi:

“genel kanı şu, bu sene için petrol ortalama 60 dolar civarı olur. 60 dolar olursa türkiye için olumlu senaryo. geçen yıla göre 40 dolar aşağıda demektir. bu, cari açıkta 16-20 milyar dolar, büyüme 1 ya da üstü, enflasyonda 1.5 puan olumlu etki demek. bu çok iyi bir makro senaryo.”

şimşek bu sene gıda fiyatlarının enflasyonu aşağı çekebileceğini, enflasyondaki riskin kur olduğunu vurguladı.

"popülizm tuzağına düşmeyeceğiz"

şimşek açıklanan reform paketlerinin seçim ekonomisi mi olduğu yönündeki soruya da “ ak parti hükümetleri popülizm tuzağına düşmedi, düşmeyeceğiz” yanıtını verdi:

“yiğidi öldür ama hakkını yeme. akp hükümetlerinde 9 seçim oldu, hakkını verin. geçen sene 2 seçim vardı. bütçe açığı 33 milyar tl öngörülmüştü biz 22 milyar tl ile kapadık. ak parti hükümetleri popülizm tuzağına düşmedi. bu sene birçok paket açıkladık. aile reform paketinin açıklanması bu seneye denk geldi. çocuk başına ilave destek verilmesi bu kapsamda. bu gibi hususlar seçime dönük görülebilir ama o paket 2013 ortasından bu yana hazırlanıyor. şu anda bizim en güçlü tarafımız mali disiplindir. bu, türkiye için büyük bir kazanım . bunu hassas bir biçimde konumamız lazım. seçim ekonomisi nedeniyle bütçe tahribat yaşamaz, izin vermeyeğiz, populizm tuzağına düşmeyeceğiz, öyle bir eğilim yok.”

kaynak: reuters, cnn türk

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;