Ekonomi

‘Merkez daha cesur olmalı’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Merkez Bankası’nın, ülkenin büyüme politikalarına destek olmak için faiz indiriminde daha cesur, kur noktasında ise daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Konular: Piyasalar

Haberin Öne Çıkanları

Cesur faiz indirimi

ARGE harcamaları artırılmalı

Borç yatırıma ve üretime dönüşüyor

bilim, sanayi ve teknoloji bakanı işık, türkiye bilimsel ve teknolojik araştırma kurumunda (tübitak) düzenlenen iftar programında, merkez bankası’nı eleştirdi ve ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

merkez bankasının faiz politikasını da değerlendiren işık şöyle konuştu:

"merkez bankası, temkinli bir faiz indirimi politikası izliyor, biz daha cesur bir faiz indirimi politikası bekliyoruz. ama biz ne dersek diyelim kararı merkez bankası veriyor. ben arzu ederdim ki merkez bankası daha cesur faiz indirim kararı alabilsin ama şunu da söylemek lazım: merkez bankası'nın elindeki veri seti ve tüm bilgiler bende yok. dolayısıyla kendi bilgi ve verilerimi oluşturarak sizinle görüşümü paylaşacağım.

reel sektör olarak bizim beklentimiz merkez bankası'ndan daha hızlı ve cesur faiz indirimidir. bir ülkede şirketlerin faaliyet kârı artıyor da vergi öncesi kârlılığı düşüyorsa buradaki problem, kambiyo zararlarıdır ve finansman giderleridir. o zaman merkez bankası'nın iki temel görevi var: enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı ama üçüncüsü de iki hedefle uyumlu olarak ülkenin büyüme politikalarına destek olmak. merkez bankası ülkenin büyüme politikalarına iki enstrümanla destek olmak istiyorsa faiz indiriminde daha cesur, kur noktasında ise daha dikkatli olmalı."

yüksek teknolojili ürünler

türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmayı ve 500 milyar dolarlık ihracat, 2 trilyon dolarlık gayri safi milli hasıla (gsmh) ve 25 bin doların üzerinde kişi başı milli gelire sahip olmayı amaçladığını belirten işık, bu hedeflere ulaşmak için de yüksek teknolojili ürünler üretilip, ihraç edilmesi gerektiğini ifade etti. ülkenin ar-ge harcamasının gsmh'ya oranının 2023 yılında yüzde 3 olarak belirlendiğini bildiren işık, yüzde 3'lük hedefin yüzde 2'sini özel sektörün, yüzde 1'ini ise kamunun gerçekleştireceğini kaydetti.

orta gelir tuzağından kurtulmak için ar-ge'nin ekonomik ve sosyal değerlere dönüşmesini kolaylaştıracak tasarım ve markalaşmaya önem verdiklerine değinen işık, "türkiye'de ilk 500 şirket içinde ar-ge merkezi olan yaklaşık 70 firma var. bu düşük bir rakam. sayının mutlaka daha üst noktalara çekilmesini arzu ediyoruz ve ar-ge harcamalarını destekliyoruz" diye konuştu.

bir gazetecinin, şirketlerin borçluluk oranlarını sorması üzerine ışık, şirketlerin aldıkları borcu yatırıma ve üretime dönüştürdüğünü söyledi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;