Ekonomi

Merkez faizi değiştirmedi

Merkez Bankası, gösterge faiz olarak kullandığı bir hafta vadeli repo faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 8,25’te sabit tuttu. Karar sonrası borsa 79 bini aştı.

Konular: Finans
[Fotoğraf: Reuters]

türkiye cumhuriyet merkez bankası (tcmb) para politikası kurulu (ppk), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25'te sabit tuttu.

banka gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11,25'te ve borçlanma faiz oranını yüzde 7,50'de sabit tuttu.

merkez bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek, zayıflayan küresel talebe rağmen ihracatın dengeli büyümeyi desteklemeye devam ettiği kaydedildi.

enflasyonun nedeni gıda fiyatı

açıklamada şunlar ifade edildi:

"yılın başında alınan makro ihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkileri gözlenmektedir. gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ise enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir. bununla birlikte, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatlarının önümüzdeki yıl için enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyeceği değerlendirilmektedir.

enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir."

borsa çıkışa geçti

borsa istanbul 100 endeksi merkez bankası'nın faizlerde değişiklik yapmamasının ardından ikinci seansa, ilk seans kapanışına göre 100 puanlık yükselişle 78.846 puandan başladı. seans sırasında da yükselişini sürdüren bist 100 endeksi 79 bin puanı aştı.

karar sonrası dolar/tl günün en düşüğü olan 2.2333 tl'ye gerilerken gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 8,67'den işlem görüyor.

kaynak: merkez bankası ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;