Ekonomi

Merkez faizi değiştirmedi

Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmeyerek gösterge faizi yüzde 7,5'te sabit tuttu. Ekonomistler bu kararla enflasyon üzerindeki baskının hafifleyeceğini ve TL'nin değer kaybının duracağını söyledi.

piyasaların merakla beklediği merkez bankası faiz kararı açıklandı. merkez bankası faizlerde değişikliğe gitmedi.

para politikası kurulu, gösterge faiz olarak kullandığı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5’ta, faiz koridorunun üst bandını yüzde 10,25, alt bandını ise yüzde 7,25’te sabit tutulmasına karar verdi.

temkinli yaklaşım sürdürülecek

bankanın yaptığı açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği ifade edildi.

uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilediği vurgulandı.

bankanın, küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımı sürdürülmesini gerektirdiği ve faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verildiği açıklandı.

‘enflasyon baskısı hafifler’

al jazeera’ya bir açıklama yapan garanti yatırım başekonomisti gizem öztok altınsaç, bu ay faiz indiriminin pas geçildiğini, önümüzdeki aylarda düşüşün devam edeceğini söyledi.

altınsaç bu konuda şu bilgileri verdi:

“politika faizi yüzde 7.50, koridor faizi ise yüzde 7.25-10.75’de sabit bırakıldı. merkez bankası’nın açıklamasındaki en önemli değişiklik çekirdek enflasyona ilişkin önceki olumlu söylemini çıkarmış olması ve yerine “… küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir” ifadesinin girmiş olması. önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır.

halen 2015 için faiz indirim sürecinde olduğumuza dair görüşümüz aynı. sadece bu ayın pas geçildiğini düşünüyoruz. enflasyonda ilerleyen aylarda düşüşün devamını öngörüyoruz. enflasyon düştükçe de faiz indirimlerinin bir miktar daha devam etmesini bekliyoruz.  tl’nin seyri bu süreçte belirleyici olacaktır. bir faiz indiriminin gelmemiş olması tl’deki daha fazla değer kaybının önüne geçebilir. enflasyon üzerindeki baskı da hafifler.”

‘piyasa’nın beklediği oldu’

al jazeera’ya konuşan destek menkul değerler finansal analisti emre özgüven, merkez bankası’nın piyasa beklentilerinin paralelinde hareket ettiğini söyledi.

analist özgüven bu konuda şu açıklamayı yaptı:

“tcmb bir hafta vadeli repo ihale faizini değiştirmeyerek yüzde 7.5’te tutarken, bunun yanında faiz koridorunda da bir değişikliğe gitmedi. burada göze çarpan detayın tcmb’den yapılan açıklamada ‘’küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışların para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirdiği’’ vurgulanmıştır. özellikle yarın yapılacak olan kritik fed toplantısı öncesinde, merkez bankası’nın faiz artırım tarihi konusunda fed’in sabırlı ifadesini kaldırabileceğine ilişkin artan beklentilerin verilen kararda etkili olduğunu söyleyebiliriz. güçlü dolar karşısında önlemler alınmaya devam edildiği sık sık dile getirilmektedir. özellikle de son olarak başbakan davutoğlu’nun tl’nin dolar karşısındaki değer kaybını yurt dışı gelişmelerin bir yansıması olduğunu söylemesi, değer kaybını önleyecek önlemlerin alındığını ve alınacağını belirtmesi de faizlerde verilen bu karara ışık tutmaktadır. tcmb’nin kararının piyasa beklentilerinin paralelinde açıklandığını da belirtmekte fayda var.”

kaynak: tcmb ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;