Ekonomi

Merkez faizleri değiştirmedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 'faizler düşürülmeli’ açıklamasının ardından ilk toplantısını yapan Merkez Bankası faiz politikasında değişikliğe gitmedi.

Konular: Finans

Haberin Öne Çıkanları

Gösterge faiz yüzde 10

Sıkı para politikasına devam

Cari açık ve enflasyon gerileyecek

[Fotoğraf: Reuters]

başbakan recep tayyip erdoğan'ın ve bazı bakanların 'merkez bankası faizleri düşürmeli' açıklamasının ardından, ilk toplantısını yapan para politikası kurulu, faizlerde değişikliğe gitmeyerek gösterge faizi yüzde 10'da tuttu. 

türkiye cumhuriyet merkez bankası (tcmb) para politikası kurulu (ppk) bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 10'da, marjinal fonlama oranını yüzde 12'de, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11,5'te ve borçlanma faiz oranını yüzde 8'de sabit tuttu.

borç verme faiz oranını ise yüzde 15'ten yüzde 13,5'e indirdi.

kararın ardından güne 2.15 liradan başlayan dolar 2.13 tl’ye geriledi. 

sıkı para politikasına devam

merkez bankası'ndan yapılan açıklamada enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarınının yakından izleneceği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruşun süreceği belirtildi.

son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki kısmi iyileşmenin, gerektiğinde likidite politikası yoluyla ilave bir sıkılaşmaya duyulabilecek ihtiyacı azalttığı vurgulanan duyuruda şunlar kaydedildi:

"bu nedenle ppk geç likidite penceresi borç verme faiz oranında teknik bir indirime gidilmesine karar vermiştir. sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları yavaşlamaya devam etmektedir. 2014 yılı ilk çeyreğine dair açıklanan veriler de bu gelişmelerle uyumlu olarak yurtiçi özel kesim nihai talebinde ivme kaybına işaret etmektedir. net ihracatın ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapması beklenmektedir. kurul toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir.

açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin kurulun geleceğe yönelik politik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır." 

faizler yazın düşebilir

merkez bankası’nın faiz kararı ile ilgili destek menkul değerler analisti eren can ümüt kararın sürpriz olmadığını açıkladı.

“koridor faizleri ve politika faizinin sabit bırakıldığını gördük. fakat tcmb’den gelen söylemlere dikkat etmekte fayda var” diyen ümüt,  merkez bankası’nın, belirsizliklerin azaldığı, risk primi göstergelerinde kısmi iyileşme gerektiğinde likidite politikası yoluyla ilave bir sıkılaşmaya duyulabilecek ihtiyacı azalttığını belirtti.

ümüt şunları kaydetti ; “önümüzdeki ppk toplantılarında faizlerin kademeli ve düşük oranlarla indirilebileceği yorumunu çıkarmaktayız. fakat unutulmamalıdır ki enflasyon oranımız hedeflenen seviyenin oldukça üzerinde. çekirdek enflasyonun yüzde 9.32 olduğu bir ortamda faizleri şu aşamada artırmak çok kolay değildi. özellikle yaz aylarında enflasyonda yaşanması beklenen düşüşler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin siyasi tansiyonda artışa sebebiyet vermemesi ile faizlerde indirim görülebilir.”

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;