Ekonomi

Merkez'den faiz kararı

Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandını yüzde 8.5'ten 9.25'e yükseltti. Banka, faiz koridorunun alt bandını yüzde 7.25'te, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını ise yüzde 8'de sabit tuttu.

Konular: Türkiye, Ekonomi
[Fotoğraf: Reuters]

merkez bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8'de ve gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25'te sabit tutarken, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 8,50'den yüzde 9,25'e ve geç likidite penceresi borç verme faiz oranını da yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti.

kararın ardından 3.74 olan dolar/tl paritesi 3.83'e kadar yükseldi. daha sonra 3.79 seviyelerine geriledi.

euro ise, 4.01 seviyelerinden 4.10'un üzerine çıktı, ardından 4.07 seviyelerine geriledi.

"ekonomide kısmi toparlanma var"

merkez bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. iç talep göreli olarak daha zayıf seyrederken avrupa birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

toplam talep gelişmeleri enflasyona düşüş yönünde katkı vermektedir. bununla birlikte, son kurul toplantısından bu yana döviz kurlarında gözlenen aşırı hareketlilik enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri artırmıştır.  döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. bu çerçevede kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.

"bütün araçları kullanmaya devam edeceğiz"

merkez bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. ayrıca, döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirler alınacaktır.

açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;