Ekonomi

Merkez'in kararı doları uçurdu

Merkez Bankası gösterge faizi değiştirmedi ama parasal sıkılaştırma günlerinde bankalararası faizi yüzde 9'a çıkardı. Karar sonrası dolar 2.26 TL'nin üzerini gördü.

Konular: Finans

Haberin Öne Çıkanları

Faiz koridoru da değişmedi

Euro'da yeni rekor 3.06

Borsa yükselmeye başladı

piyasaların merakla beklediği merkez bankası (tcmb) para politikası kurulu (ppk) toplantısından faiz artırma kararı çıkmadı. yüzde 4,50 olan bir hafta vadeli repo faiz oranı değişmedi. yüzde 7,75 olan faiz koridorunun üst bandı da aynı kalırken, yüzde 3,50 olan gecelik borçlanma faizi de değişmedi. 

ancak merkez bankası ek sıkılaştırma uygulanması gerekli görülen günlerde bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7,75 yerine yüzde 9 civarında oluşmasının kararlaştırıldığını da açıkladı.

dövizde rekor, borsa yükseliyor

kararın ardından dolar ve euroda yeni rekorlar geldi. dolar 2.2689 tl'ye yükselirken, euro da 3.0668 tl'yi görerek yeni rekor kırdı. 

borsa istanbul 100 (bist 100) endeksi ise karar sonrasında ikinci seansa, ilk seans kapanışına göre 457 puanlık düşüşle 66.222 puandan başlamıştı. ancak daha sonra gelen alımlarla 66.318 puandan günü kapattı.

cari açık düşecek

merkez bankası başkanı erdem başçı başkanlığında yapılan yılın ilk para politikası kurulu kararları ile ilgili yazılı açıklama yapıldı. açıklamada, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verildiği bildirildi.

yılın son çeyreğine dair açıklanan verilerin, yurtiçi nihai talebin ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimlerini koruduğu belirtilirken, şu ayrıntılara yer verildi: "temkinli para politikası duruşunun, alınan makroihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle kredi büyüme hızları kademeli bir yavaşlama eğilimine girmiştir.

bu doğrultuda, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki iyileşme eğiliminin 2014 yılında da devam edeceği tahmin edilmektedir."

enflasyon hedefi yüzde 5

kurulun, son dönemde risk priminde gözlenen artışın enflasyon görünümü ve beklentiler üzerindeki yansımalarını dikkatle takip ettiği belirtilerek, vergi ayarlamaları ve döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkilerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüzde 5 hedefinin üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiği açıklandı.

kurul ayrıca, ek parasal sıkılaştırma uygulanması gerekli görülen günlerde, bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7,75 (marjinal fonlama oranı) yerine yüzde 9 civarında oluşmasının sağlanmasına karar verdi.

açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği de vurgulandı.

başbakan tebrik etti

başbakan recep tayyip erdoğan, merkez bankası’nının aldığı faiz artırmama kararının doğru olduğunu söyleyerek, “merkez bankası'nın bugün aldığı kararı isabetli bir karar olarak görüyorum. onun için de kendilerini özellikle tebrik ediyorum” dedi.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;