Türkiye

Merve Kavakçı 28 Şubat'ı anlattı

Fazilet Partisi'yle 1999'da girdiği TBMM'de yemin edemeyen türbanlı milletvekili, savcıya iki saate yakın ifade verdi.

Haberin Öne Çıkanları

Türban krizi

Vatandaşlıktan çıkarıldı

AİHM'de kazanmıştı

Kavakçı, 1999'da yemin etmek için girdiği TBMM'de dakikalarca protesto edilmişti. [AA]

türkiye'nin ‘post modern darbe’si olarak anılan 28 şubat süreci soruşturulmaya devam ediyor. 1999 yılında fazilet partisi'nden milletvekili seçilen ancak türban taktığı için tbmm'de yemin etmesine izin verilmeyen merve kavakçı, 'mağdur' sıfatıyla savcılıkta yaşadıklarını anlattı.

kavakçı cuma günü de 13 yıl önce çıkarıldığı tbmm’ye gelerek darbeleri araştırma komisyonu'na bilgi verecek.

28 şubat sürecinin sorumlularından şikayetçi olan kavakçı'nın ankara cumhuriyet başsavcılığı'na verdiği ifade yaklaşık bir saat 45 dakika sürdü.

adliyeden ayrılırken gazetecilere açıklama yapan kavakçı, "savcının daveti üzerine buradayım. sorularını yanıtladım. yarın da meclis araştırma komisyonunda olacağım" dedi. bir gazetecinin "şikayetçi oldunuz mu?" şeklindeki sorusu üzerine kavakçı, "daha önce şikayetçi olmuştum" yanıtını verdi.

tbmm'de türban krizi

1994 yılında refah partisi’ne katılan kavakçı, fazilet partisi'nden 1999 yılında milletvekili seçilmişti. yeni meclisin göreve başladığı 2 mayıs tarihinde, türban takan kavakçı'nın salona girmesiyle fazilet partisi dışındaki partilerin milletvekilleri ayağa kalkmış ve sıraların üzerine vurarak 'dışarı' diye slogan atmışlardı.

tansiyonun yükselmesinin ardından bülent ecevit kürsüye gelerek, “burası hiçkimsenin özel yaşam alanı değildir, burası devletin en yüce kurumudur. burada görev yapanlar devletin kurallarına geleneklerine uymak zorundadırlar. burası devlete meydan okunacak yer değildir” demişti.

yemin etmesine izin verilmeyen kavakçı, genel kurul salonu'ndan çıkarılmıştı.
 

vatandaşlıktan çıkarılmıştı

kavakçı, aynı yıl abd vatandaşlığını bildirmediği gerekçesiyle, türk vatandaşlığından çıkarılmıştı. hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulan kavakçı’nın evinde arama yapılmıştı. fazilet partisi’nin refah partisi’nin devamı olduğu gerekçesiyle kapatılması kararında da merve kavakçı’nın yaptığı bazı konuşmalar etkili olmuştu.

refah partisi 16 ocak 1998'de, fazilet partisi ise 22 haziran 2001'de anayasa mahkemesi tarafından kapatılmıştı. 

kavakçı 28 mayıs 2001’de avrupa insan hakları mahkemesi’nde türkiye’yi dava etmiş, mahkeme 'seçilme hakkı'nın ihlal edildiği gerekçesiyle kavakçıya 4 bin euro tazminat ödenmesi kararına varmıştı. 

soruşturma sürüyor

28 şubat soruşturması kapsamında bugüne kadar yapılan birçok operasyonda aralarında emekli orgeneral çevik bir ve emekli tümgeneral erol özkasnak gibi dönemin üst düzey komutanların bulunduğu askerler gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.

soruşturmada, 28 şubat 1997 tarihli mgk toplantısında 'irtica ile mücadele' amaçlı bir dizi kararın alındığı ve dönemin başbakanı necmettin erbakan'ın 18 haziran 1997'da istifasıyla 'refah-yol' hükümetinin düştüğü dönem mercek altına alınıyor.

tutuklanan isimler dönemin koalisyon hükümetini devirmeye çalışmakla suçlanıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;