Haber

Meşal'den toprak değişimine ret

Al Jazeera’ye konuşan Hamas lideri, Arap Birliği'nin İsrail'le görüşmelerin yeniden başlaması için yaptığı öneriye karşı çıktı.

Konular: Ortadoğu, İsrail

Haberin Öne Çıkanları

'Ödüne karşıyız'

Arap Birliği'nden yeni ilke

Kerry: Çok büyük adım

Meşal, katıldığı televizyon programında önemli mesajlar verdi.
Meşal, katıldığı televizyon programında önemli mesajlar verdi. [Reuters]

gazze'de yönetimi elinde bulunduran filistinli örgüt hamas'ın lideri halid meşal, israil’le toprak değişimi anlaşmasına karşı olduğunu açıkladı. meşal, filistin davasına zarar verecek ödünler vermeyeceklerini söyledi. 

çarşamba akşamı al jazeera’de yayımlanan "bila hudud" (sınırsız) adlı programa katılan meşal, toprak değişimi ilkesine dayalı planın, israil’i bölge ülkeleri arasına entegre etmeyi amaçlayan ‘ekonomi barışına' ulaşmayı hedeflediğini belirtti. 

meşal, hamas’ın filistin topraklarının kurtuluşu için önerilen tüm seçenekleri değerlendireceğini yineledi.

hamas lideri ayrıca israil hapishanelerindeki filistinli tutukluların serbest bırakılması için daha fazla çaba sarf etme sözü verdi.

arap birliği dönem başkanı katar'ın başbakanı şeyh hamad bin casim al tani pazartesi günü yaptığı açıklamada, filistinliler ile israilliler arasındaki görüşmelerin canlandırılması için toprak değişimi ilkesinin kabul edilebileceğini söylemişti.

kerry ise bu öneriyi, ‘ileriye dönük çok büyük bir adım’ olarak gördüklerini belirtmişti. 

'bölünmüşlük son bulmalı'

meşal, al jazeera’ye yaptığı açıklamada, hamas’ın filistinliler arasında ulusal uzlaşının gerçekleşmesi için ciddiyetle çabalayacağını da söyledi. .

batı şeria'nın kontrolünü elinde bulunduran fetih hareketi ile siyasi bölünmüşlüğün son bulmasında kararlı olduklarını vurgulayan meşal, hamas’ın kahire ve doha anlaşmalarını uygulayarak uzlaşıyı gerçekleştirmek için ciddiyetle çalışacağını belirtti.

"seçimler konusunda varılacak bir anlaşma uzlaşı için yeterli değil" diyen meşal, bir ‘direniş programı’ üzerinde anlaşmanın da kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

hamas’ın mısır’ın içişlerine karıştığı yönündeki iddiaları ise ‘doğruluktan uzak boş sözler’ olarak nitelendirip yalanlayan meşal, "mısır’da belirli çevrelerin, hareketimizin adını iç siyasi çekişmelerde kullanmasını kınıyoruz" diye konuştu. 

toprak değişimi, hafta başında abd dışişleri bakanı john kerry ile arap liderler arasında washington'da düzenlenen birtoplantıda gündeme gelmişti. israil-filistin barış görüşmeleri 2010 yılından beri donmuş durumda.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;