IŞİD

'Mezhep çatışması güçleniyor'

Dışişleri Bakanlığı Irak'taki krizde mezhepsel çatışma boyutunun güç kazandığını vurguladı. Rehin alınan 80 Türk vatandaşı için gerekli tüm çalışmaların hassasiyetle sürdürüldüğü belirtildi.

Konular: Ortadoğu, Türkiye
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve üst düzey diplomatlar 13 Haziran'da Musul'la ilgili basın toplantısı yapmıştı. [Fotoğraf: AA]

dışişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamada irak'ta işid'in musul ve tikrit'i ele geçirmesiyle başlayan krizin devam ettiği vurgulanırken, "güvenlik alanında düzelme sağlanamamakta, krizin mezhepsel çatışma boyutu güç kazanmaktadır" denildi.

dışişleri krizde gelişmelerin 'çok hızlı değişim gösterdiğini' belirtti. çatışmaların 'çok kısa sürede bir bölgeden bir bölgeye sıçrayabildiğine' dikkat çekildi. 

bu uyarılar eşliğinde "musul, kerkük, selahattin, diyala, anbar ve bağdat’ta bulunan vatandaşlarımızın can güvenlikleri bakımından tedbirli davranmaları, mümkün olan en kısa sürede bu bölgelerden ayrılmaları ve söz konusu bölgelere seyahat edilmesinden kaçınılması kuvvetle tavsiye edilmektedir" çağrısında bulunuldu.

'erbil, bağdat, basra'dan uçuşlar sürüyor'

güvenlik duyurusuna göre, türk hava yolları'nın başkent bağdat, basra, necef, süleymaniye ve erbil havaalanlarınna tarifeli uçuşları sürüyor. 

irak’tan ayrılmak isteyen vatandaşlara kriz merkezi'nin yanı sıra bağdat büyükelçiliği ile basra ve erbil başkonsolosluğuklarına başvurup thy ile temasta kalmaları önerildi.

dışişleri 11 haziran'da işid'in musul başkonsolosluğu'nda rehin aldığı 49 türk vatandaşıyla musul’un geyara ilçesinde tutulan 31 türk şoförün ülkeye dönmeleri için çalışmaların sürdüğünü belirtti. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;