Türkiye

MHP: Başkanlık sisteminde yokuz

MHP Genel Başkanı Bahçeli, yeni anayasa hazırlığı'yla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "MHP, AKP'nin başkanlık sistemi önerisiyle gelmesi karşısında yeni anayasa hazırlığına olumlu bakmayacak" görüşünü yineledi. MHP, Anayasa'nın ilk dört maddesinin de değişmemesini istiyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

mhp lideri devlet bahçeli, ak parti'nin başkanlık sistemi önerisiyle gelmesi halinde yeni anayasa hazırlığına olumlu bakmayacağını açıkladı. mhp, anayasa'nın ilk dört maddesinin de değişmemesini istiyor.

yazılı bir açıklama yapan bahçeli,  "anayasa, devlet-millet ilişkilerini demokratik ölçülere göre düzenleyen, birlikte yaşamanın asgari kurallarını koyan ve dengeleyen kapsayıcı bir toplum sözleşmesidir" vurgusu yaptı. daha önce bahçeli, anayasa mutabakat komisyonuna ilişkin i"iktidar dahi kalksa, en son masada oturacak olanlar yine o mhp'nin 3 değerli milletvekilleri olacaktır" açıklamasının yanlış yorumlandığını savunan mhp lideri, "herkes meşrebine, siyasi ve ideolojik mensubiyetine göre değerlendirmeler yapmıştır. milliyetçi hareket partisi tereddütsüz anayasanın yenilenmesinden veya yeni anayasanın baştan ayağa yapılmasından ve yazılmasından yanadır. bunun ise mutlaka geniş kapsamlı bir uzlaşmayla teminini mecburiyet görmektedir" ifadelerini kullandı. 

"milliyetçi hareket partisi akp’den, chp’nin nazik şekilde ikna edilerek komisyona davetini başından beri seslendirmiş, bunu beklemiştir.
halen aynı noktada, aynı kanaattedir" diyen bahçeli, "chp’nin olmadığı bir zeminde etkin katılımlı, geniş kapsamlı bir mutabakat ruhunun tesis edilemeyeceği de açık ve ortadadır." görüşünü dile getirdi. 

'ak parti taslağı meclise getirsin'

ancak mhp lideri, "chp’nin ikna edilememesi ya da kaygılarının giderilememesi halinde yeni anayasa yolu kapanmış sayılamayacaktır" ifadelerini kullanan bahçeli, ak parti'ye de "adalet ve kalkınma partisi’nin el altından hazırladığı anlaşılan yeni anayasa taslağını tbmm’ne getirmesi en akılcı çözümlerden birisi olarak değerlendirilmelidir" çağrısı yaptı. 

mhp'nin kırmızı çizgilerini ise, şöyle açıkladı:

"akp’nin mevcut anayasanın ilk dört maddesiyle oynaması halinde ve sonunda totaliter sisteme kayabilecek bir başkanlık sistemi önerisiyle gelmesi karşısında şüphesiz ki yeni anayasa hazırlığına sıcak ve olumlu bakmayacaktır. akp’nin dayatması ve bölücü çevrelerden aldığı ek yardım ve tevessül ettiği işbirliğiyle yeni anayasa çalışması tbmm’de 330’u bulur ve referanduma götürülürse, partimiz kendi ilkeleri çerçevesinde kamuoyunu aydınlatmak ve bilinçlendirmek için üzerine düşeni eksiksiz yapacaktır. bu itibarla akp’nin anayasanın ilk dört maddesine sorunlu bakışı ve başkanlık sistemi konusundaki kuru inadı acilen gündemden çıkarılmalıdır"

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;