MHP

MHP: Hukuken yok hükmünde

MHP, mahkeme tarafından atanan çağrı heyetinin kurultay için belirlediği tarihe ilişkin, "Çağrı Heyeti sıfatıyla henüz Ankara 12'inci Sulh Hukuk Mahkemesi kararının kesinleşmesinden önce girişilen işlemler hukuken yok hükmünde" dedi.

Konular: MHP, Türkiye
Mahkeme MHP ile ilgili kararını kurultaya gidilmesi yönünde verdi. [Fotoğraf: AA]

mhp genel merkezi avukatı yücel bulut yazılı açıklamasında, mhp'nin olağanüstü büyük kurultayı'nın 15 mayıs 2016 tarihinde düzenleneceğine ilişkin, "çağrı heyeti sıfatıyla henüz ankara 12'inci sulh hukuk mahkemesi kararının kesinleşmesinden önce girişilen işlemler hukuken yok hükmünde ve yasal olmayan teşebbüslerdir" dedi. yücel bulut'un açıklaması şöyle:

"bazı basın yayın organlarında yer verilen ve mhp olağanüstü büyük kurultayının 15 mayıs 2016 tarihinde düzenleneceğine ilişkin haberler gerçeği yansıtmamaktadır. ankara 12'inci sulh hukuk mahkemesi tarafından türk medeni kanunu'nun 75/2'nci maddesi uyarınca çağrı heyeti (kayyım) görevlendirilmesi yapılmıştır. türk medeni kanunu'nun 75/2'inci maddesi, türk medeni kanunu'nun 'kişiler hukuku' başlıklı birinci kitabının 'tüzel kişiler' başlıklı 'ikinci kısmı' içerisinde yer almaktadır. hukuk muhakemeleri kanunu'nun 367/2'inci maddesi 'kişiler hukuku, aile hukuku ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe yerine getirilemez' hükmüne yer verilmiştir. bu açık hükümlerden anlaşılacağı üzere çağrı heyetinin yetkisi ancak ankara 12'inci sulh hukuk mahkemesi kararının yargıtay denetiminden geçmesi ve bu kararın onaylanması halinde geçerlilik kazanacaktır. nitekim bugüne kadarki yargıtay kararları da bu duruma işaret etmekte, kararın kesinleşmesi öncesinde uygulanmasının mümkün olmadığını vurgulamaktadır. bu haliyle, çağrı heyeti sıfatıyla henüz ankara 12'inci sulh hukuk mahkemesi kararının kesinleşmesinden önce girişilen işlemler hukuken yok hükmünde ve yasal olmayan teşebbüslerdir. hukuki olmayan teşebbüslere girişilmesi karşısında, kamuoyunun bu açıklamalara itibar etmemesi yerinde olacaktır. milliyetçi hareket partisi hukuk kuralları içerisinde kalarak gerekli tedbirleri almaya muktedirdir."

mhp lideri devlet bahçeli, bu karar öncesinde kendisine çağrı heyetiyle ilgili sorulan bir soruya karşılık "çağrı heyeti kim?" ifadesini kullandı.

çağrı heyeti: kongre 15 mayıs'ta

mahkemenin mhp'yi kongreye götürmesi için atadığı üç kişilik çağrı heyeti, olağanüstü kurultay'ın tarihini 15 mayıs olarak açıkladı.
ankara 12. sulh hukuk mahkemesi'nin 8 nisan'daki ilamı gereğince, milliyetçi hareket partisi olağanüstü büyük kongresi'nin toplantıya çağrılması ve gerekli işlemlerin icrası hususunda kendilerine çağrı heyeti sıfatıyla yetki verildiğini anımsatan üç üye açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"söz konusu kararın verdiği yetki ile mhp parti tüzüğü'nün ilgili hükümleri gereği olağanüstü büyük kongrenin yerine getirilmesi amacıyla gerekli iş ve işlemler başlatılmıştır. süreç, çağrı heyeti sıfatıyla tarafımızca yürütülecek olup, ilk olağanüstü toplantının 15 mayıs 2016 tarihi saat 10.00'da, gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde ise ikinci olağanüstü genel kurul toplantısının aynı yerde ve saat 10.00'da, 22 mayıs 2016 tarihinde yapılacağı hususunda karar alınmıştır."

açıklamada, kongrenin yeri ile ilgili kamuoyunun bilahare bilgilendirileceğine işaret edilerek, kongre süreci ile ilgili başkaca açıklama ve ifadelere itibar edilmemesi istendi.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;