MHP

MHP'de kurultaya durdurma kararı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk, "Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, kayyum heyetinin yetkileri ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş, kongre çağrısı da dâhi̇l olmak üzere tüm i̇şlemler i̇hti̇yati̇ tedbi̇r yoluyla durdurulmuştur" dedi. Muhalif kanada göre ise, süreç gecikebilir ama durdurulamaz.

Konular: Türkiye, MHP
Mahkeme MHP ile ilgili kararını kurultaya gidilmesi yönünde verdi. [Fotoğraf: AA]

mhp genel başkan yardımcısı oktay öztürk, mhp'deki olağanüstü kongre süreciyle ilgili açıklama yaptı. öztürk, "tosya asliye hukuk mahkemesi tarafından, kayyım heyetinin yetkileri ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş, kararın kesi̇nleşmeden uygulanamayacağı tespi̇t edi̇lmi̇ş, kongre çağrısı da dâhi̇l olmak üzere bütün i̇şlemler i̇hti̇yati̇ tedbi̇r yoluyla durdurulmuş ve ayrıca ankara 12. sulh hukuk mahkemesi̇'ni̇n kararının i̇nfazı yargıtay i̇ncelemesi̇ sonuna kadar i̇hti̇yati̇ tedbi̇r yoluyla durdurulmuştur" dedi.

öztürk'ün açıklaması şöyle:

"8 nisan 2016 tarihinde ankara 12’nci sulh hukuk mahkemesi tarafından milliyetçi hareket partisi büyük kurultayı'nın tüzük değişikliği gündemiyle olağanüstü toplantıya çağrılması konusunda üç kişilik kayyım heyeti görevlendirilmiştir.

ankara 12’inci sulh hukuk mahkemesi’nin kararı hakkında genel merkezimiz tarafından yargıtay 18’inci hukuk dairesine temyiz başvurusunda bulunulmuştur.

bu nedenle ankara 12’inci sulh hukuk mahkemesi'nin bahse konu kararı henüz kesinleşmemiştir.

daha önce de genel merkezimiz tarafından yapılan basın açıklamalarıyla vurgulandığı üzere ankara 12’inci sulh hukuk mahkemesi'nin kararı türk medeni kanunu’nun 75/2’inci maddesi uyarınca verilmiş olup, hmk 367/2’inci maddesi uyarınca kesinleşmeden uygulanması mümkün değildir. 

karar henüz yargıtay incelenmesinden geçerek kesinleşmediği için, ankara 12’inci sulh hukuk mahkemesi tarafından atanan kayyım heyetinin görevi de başlamamıştır.

"partimiz delegeleri 'korsan kongreye' davet edildi"

ancak tüm bu hukuki gerçeklere rağmen kayyım heyeti tarafından 15 mayıs 2016 tarihinde büyük kurultayın toplanacağı kamuoyuna duyurulmuş ve de partimiz delegeleri 'korsan kongreye' davet edilmiştir.

nitekim milliyetçi hareket partisi'ni henüz hiçbir yetkisi olmadan büyük kurultay’a davet etmek teşebbüsünde bulunan kayyım heyetinin 'kaos yaratma girişimi' birçok üst kurul delegemiz tarafından tepkiyle karşılanmış ve genel merkezimize ulaşan onlarca üst kurul delegesi, bu hukuksuz duruma karşı anayasa'nın 36’ıncı maddesine dayalı olarak hukuki mücadele başlatmak istediklerini ifade etmişlerdir.

aynı zamanda partimizin çeşitli kademelerinde yönetici durumunda bulunan ve üst kurul delegesi sıfatı taşıyan mensuplarımızın, bulundukları il ve ilçelerdeki asliye hukuk mahkemelerine başvurulara başlamış oldukları ve bugün itibariyle birçok başvurunun gerçekleştiği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır.

bu başvurular neticesinde, şu an kararı verilmiş ve genel merkezimize ulaşmış bulunan iki adet mahkeme kararı bulunmaktadır.

"bütün işlemler durduruldu"

nitekim tosya ilçe başkanımız ve aynı zamanda üst kurul delegemiz bulunan muvaffak etyemez tarafından kayyım heyeti aleyhine açılmış bulunan muarazanın önlenmesi davası neticesinde tosya asliye hukuk mahkemesi tarafından, ve yine sivas ili gemerek ilçesi teşkilat başkanımız ve üst kurul delegemiz sayın erdal genç tarafından kayyım heyeti aleyhine açılmış bulunan muarazanın önlenmesi davası neticesinde tosya asliye hukuk mahkemesi tarafından kayyım heyetinin yetkileri ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş, kararın kesinleşmeden uygulanamayacağı tespit edilmiş, kongre çağrısı da dâhil olmak üzere bütün işlemler ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş ve ayrıca ankara 12’nci sulh hukuk mahkemesi'nin kararının infazı yargıtay incelemesi sonuna kadar ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuştur.

bu iki karara ek olarak yine üç üst kurul delegemiz tarafından bir ilimizde yapılan benzer başvuru üzerine üç adet ihtiyati tedbir kararının daha verilmiş bulunulduğu ve de basın toplantısı aşamasında henüz tebliğ işlemlerinin tamamlanmamış olması nedeniyle genel merkezimize ulaşmadığı üst kurul delegesi arkadaşlarımız tarafından ifade edilmiştir.

bu kararlar bugüne kadar mhp genel merkezi tarafından ifade edildiği üzere ankara 12’nci sulh hukuk mahkemesi kararının kesinleşmeden uygulanamayacağını teyit etmiş olduğu gibi, kayyım heyetinin yasal olmayan teşebbüslerinin de yargı organları eliyle durdurulması anlamına gelmektedir.

dün ve bugün genel merkezimizden bu konuda hukuki yardım talebinde bulunan üst kurul delegelerimizin sayısı yaklaşık olarak 100 civarında olup, dün ve bugün yaklaşık olarak 60 üst kurul delegemize bu konuda genel merkezimiz hukukçuları tarafından hukuki yardımda bulunulmuş olup, pazartesi gününden itibaren çok sayıda üst kurul delegemiz de bu hukuksuzluk karşısında kayyım heyeti aleyhine davalar ikame etmeye devam edecektir.

şu an için 5 adet olan ihtiyati tedbir kararlarının sayısının önümüzdeki hafta artarak devam edeceği düşünülmekte olup, genel merkezimize ulaşan mahkeme kararları basınla ve kamuoyuyla paylaşılacaktır."

"gerekçe geldikten sonra değerlendireceğiz"

al jazeera’ye konuşan muhaliflere yakın kaynaklar, gerekçeli karar geldikten sonra değerlendirme yapmanın daha doğru olacağını, adayların bu süreçle ilgili görüşeceğini, çağrı heyetinin de değerlendirme yapacağını belirtti.

"hukuka göre yok hükmündedir"

çağrı heyeti üyelerinden ayhan erel, hukuk muhakemeleri kanunu'na göre ihtiyati tedbir kararının esas hakkında görevli ve yetkili mahkemelerden talep edilmesinin gerektiğini vurguladı.

mhp'nin olağanüstü kongre süreci ile ilgili ankara 12. sulh hukuk mahkemesi’nin zaten bir karar verdiğini ifade eden erel, "dolayısıyla dava açıldıktan sonra ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talepte bulunulabilinir. gemerek ve tosya hukuk mahkemesi sayın hâkimlerinin hangi kanunu kendilerine dayanak yaparak böyle bir karar verdiklerini bilemiyorum" dedi.

bir hukukçu olarak mahkeme kararlarına saygı duymak zorunda olduklarının altını çizen erel, "ama bu şekilde alınan kararlar hukuka göre yok hükmündedir. yok hükmünde olan kararlara uyarak görevimizin ifâsını durdurma gibi bir durum söz konusu olamaz diye düşünüyorum. ama sağlıklı değerlendirmeyi ancak her iki mahkemenin kararlarını, gerekçelerini gördüğümüzde yapacağız" diye konuştu.

akşener: kafasına göre imam arayan temel'in işine benziyor

mahkemenin mhp'de kurultay sürecini tedbiren durdurmasına başkan adaylarından ilk tepkiler geldi. eski mhp milletvekili meral akşener, mhp ilçe başkanlarının başvurusu üzerine tosya ve gemerek asliye hukuk mahkemelerinin olağanüstü kongreye ilişkin aldığı tedbir kararlarıyla ilgili, "bu iş, kafasına göre imam arayan temel'in işine benziyor" dedi.

aa'ya konuşan akşener, ankara 12. sulh hukuk mahkemesi tarafından verilmiş kararın temyiz hakkının, yargıtay'a müracaat edilmesiyle kullanıldığını söyledi. bu saatten sonra ilgili sulh hukuk mahkemesinin kendi kararını yanlış görse bile kararı değiştirme yetkisine sahip olmadığını savunan akşener, şöyle devam etti:

"mahkemenin kararına itiraz edilebileceğini, ihtiyati tedbir yoluyla durdurulabileceğini düşünsek bile buna ilişkin itirazın ankara'da yetkili asliye hukuk mahkemesine yapılması gerekirdi. yetkisiz ve görevsiz ne gemerek mahkemesinin vereceği karar geçerli ne de tosya mahkemesinin vereceği karar geçerlidir. bu iş, kafasına göre imam arayan temel'in işine benziyor. bu işin herhangi bir karşılığı yoktur. biz 15 mayıs 2016 tarihinde ankara büyük anadolu otel'de olağanüstü kongre'de tüzük değişikliği oylamamızı yapacağız."     

oğan: süreç gecikebilir ama asla durdurulamaz

eski mhp milletvekili sinan oğan da mhp genel merkezi yetkililerinin daha önce hukuka güvendiklerini söylediklerini hatırlatarak, ortaya çıkan tablonun şaşırtıcı olduğunu söyledi.

oğan, kongre süreciyle ilgili şu görüşlere yer verdi:

"ankara mahkemelerinin verdiği bir kararı gidip gemerek'ten, tosya'dan bozdurmak doğrusu bizim aklımıza gelmezdi. ankara mahkemesi'nin verdiği bir kararı, madem hukuka güveniyorlardı da, elleri hukuken güçlüydü de niye ankara mahkemeleri üzerinde bir çalışma yapmayıp da çeşitli yerlere gittiler? burada yapılması gereken, yargıtay 18. dairesi'nin bir an önce bütün türkiye'yi ilgilendiren bu konuda karar vermesidir. bu, bizim açımızdan süreci durdurmayacaktır. bu süreç gecikebilir ama asla durdurulamaz. çünkü kurultay delegelerimizin yarısına yakını imza vermiş, kurultay istemiştir. ülkücü irade kurultay istiyor. tosya mahkemesi'yle, gemerek mahkemesi'yle hukuku dolanarak durdurma gayretleri nafile bir gayrettir."

"yargıya uymayacak şekilde kongreyi toplamaya çalıştılar"

mhp genel başkan yardımcısı semih yalçın ise ntv canlı yayınında şunları söyledi:

"12. sulh hukuk mahkemesi'nin kararının uygulanamaz olduğunu ve temyiz edeceğimizi ifade etmiştik. bizim meri hukukumuza göre bu müracaattan sonra sürecin beklenmesi gerekirdi. yargıtay kararı ortaya çıkamadan herhangi bir kongre çağrısı olmaması gerekirdi.

malum kayyum heyeti kendileri tarih tespit etmek ve yargıya da uymayacak bir şekilde bu kararı uygulamaya yani kongreyi toplamaya çalıştılar.

iki ayrı ama birbirini doğrulayan karar alındı. birincisi infazın tedbiren durdurulması ikincisi de çağrı heyetinin 15 mayıs ile ilgili çağrısını iptal ediyor. olağanüstü kongre çağrısını tedbiren durduruyor."

çağrı heyeti: kongre 15 mayıs'ta

mahkemenin mhp'yi kongreye götürmesi için atadığı üç kişilik çağrı heyeti, olağanüstü kurultay'ın tarihini 15 mayıs olarak açıklamıştı.

ankara 12. sulh hukuk mahkemesi'nin 8 nisan'daki ilâmı gereğince, milliyetçi hareket partisi olağanüstü büyük kongresi'nin toplantıya çağrılması ve gerekli işlemlerin icrası konusunda kendilerine çağrı heyeti sıfatıyla yetki verildiğini hatırlatan üç üye şu açıklamayı yapmıştı:

"söz konusu kararın verdiği yetki ile mhp parti tüzüğü'nün ilgili hükümleri gereği olağanüstü büyük kongrenin yerine getirilmesi amacıyla gerekli iş ve işlemler başlatılmıştır. süreç, çağrı heyeti sıfatıyla tarafımızca yürütülecek olup, ilk olağanüstü toplantının 15 mayıs 2016 tarihi saat 10:00'da, gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde ise ikinci olağanüstü genel kurul toplantısının aynı yerde ve saat 10:00'da, 22 mayıs 2016 tarihinde yapılacağı hususunda karar alınmıştır."

açıklamada, kongrenin yeri ile ilgili kamuoyunun ayrıca bilgilendirileceğine işaret edilerek, kongre süreci ile ilgili başka açıklama ve ifadelere itibar edilmemesi istenmişti.

mhp ise, mahkeme tarafından atanan çağrı heyetinin kurultay için belirlediği tarihle ilgili, "çağrı heyeti sıfatıyla henüz ankara 12'inci sulh hukuk mahkemesi kararının kesinleşmesinden önce girişilen işlemler hukuken yok hükmünde" açıklamasını yapmıştı.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;