Türkiye

MHP'li 5 vekilden 'başkanlık' itirazı

MHP'de genel merkeze muhalif beş vekil başkanlık sistemi için anayasa değişikliğinin Genel Kurul gündemine gelmesi halinde "ret" oyu kullanacaklarını açıkladı. Aralarında geçen hafta partinin disiplin kuruluna sevk edilen Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ da var.

Açıklamayı imzalayan Seyfettin Yılmaz, hastanede olduğu için basın toplantısına katılmadı. [Fotoğraf:AA]

milliyetçi hareket partisi'nde muhalefet ile birlikte hareket eden beş milletvekili türkiye büyük millet meclisi'nde basın toplantısı düzenledi. milletvekilleri başkanlık sistemine ilişkin anayasa değişikliğinin meclis genel kurul'u gündemine gelmesi halinde "hayır" oyu kullanacaklarını açıkladılar. 

gaziantep milletvekili ümit özdağ, isparta milletvekili nuri okutan, kayseri milletvekili yusuf halaçoğlu, adana milletvekili seyfettin yılmaz ve balıkesir milletvekili ismail ok tarafından hazırlanan açıklamayı özdağ okudu. 

"hayır oyu vereceğiz"

türkiye'nin bir çok problemle aynı anda uğraştığı belirtilen açıklamada, "başkanlık rejimi tartışmalarının, türk toplumunda büyük bir siyasi gerilime sebep olacağı" belirtildi. 

"erdoğan'ın anayasayı ihlal etmede ısrar etmesinin türkiye'yi bir kaosa götüreceği açık olmakla beraber bir referandum sürecinin ve olası başkanlığın türkiye'yi çok daha büyük bir felakete sürükleyeceği aşikârdır. başkanlığın gerçekleşmesi özerklik, federasyon ve parçalanmanın önünü açacaktır. bu sebeple bir kez daha 'yanıldık' demelerini artık istemiyoruz. biz sayın bahçeli'nin geçtiğimiz yıllarda onlarca kez ifade ettiği gibi başkanlık sisteminin türkiye'yi özerkleşme, federalleşme üzerinden böleceğini görüyoruz. parlamenter sistemden yana olduğumuzu, akp'nin başkanlık teklifi tbmm gündemine geldiği zaman geçmemesi için hayır oyu vererek ortaya koyacağız."

"tbmm'de evet deriz, referandumda hayır deriz" tavrının doğru olmadığı ve "halkın aklı ile alay etmek" olarak tanımlandığı açıklamanın sonunda ümit özdağ, başkanlık teklifine 330'un üzerinde oy çıkmaması için mücadele edeceklerini, mhp'de kendileri gibi düşünen başka milletvekilleri olduğunu da söyledi. 

oktay vural aralarında yer almadı

mhp'de hayal kırıklığı yaratan ve partinin oy oranının yüzde 11.9'a gerilediği 1 kasım seçimleri sonrasında yönetimin değişmesini amaçlayan bir muhalefet hareketi başlamıştı. bu açıklamayı yapan 5 milletvekili, çok az milletvekilinin açıkça desteklediği bu muhalefet hareketi içinde yer alıyor. bir süre önce meral akşener'i ihraç eden mhp yönetimi, geçen hafta da genel başkan adayları arasında yer alan ümit özdağ'ı disipline sevk etmişti. partide bir değişim ihtiyacı olduğuna vurgu yaparak temmuz ayında grup başkanvekilliğinden istifa eden oktay vural'ın ise bildiriye imza atmadığı görüldü. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;