ABD Başkanlık seçimi

Michelle Bachmann havlu attı

ABD'deki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin aday adaylarından olan Temsilciler Meclisi üyesi, Iowa ön seçiminin ardından yarışı bıraktı.

Konular: Amerika

Haberin Öne Çıkanları

'Pişman' değil

Birlik çağrısı

Yüzde 5 oy almıştı

Bachmann'ın kararını açıklarken, eşi ve annesi de yanındaydı.
Bachmann'ın kararını açıklarken, eşi ve annesi de yanındaydı. [Reuters]

Altı aylık süreç

6 kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde demokrat parti adına barack obama'nın yarışacak olması nedeniyle, ön seçimler sadece cumhuriyetçi adayı belirlemek için düzenleniyor. cumhuriyetçi parti'yi temsil edecek isim, altı ay boyunca ülke eyaletlerinde yapılacak seçimlerin sonuçları dikkate alınarak 27 ağustos’ta florida’da yapılacak genel kurulda belirlenecek.

cumhuriyetçi parti'nin abd başkanlık seçimlerindeki adayı olmak için mücadele eden michelle bachmann, süreçten çekildiğini duyurdu.

yarıştaki tek kadın aday, parti içindeki adayları ilk kez karşı karşıya getiren iowa eyaleti ön seçiminde sadece yüzde 5 oy alabilmişti.

minnesota’dan temsilciler meclisi üyesi olan bachmann, iowa eyaletinin başkenti des moines'de düzenlediği basın toplantısında, “çekilmeye karar verdim. başkanlık yarışına devam etmeyeceğim” dedi.

kalan adaylardan herhangi birine desteğini açıklamayan bachmann, seçmenlere, 2012 seçimlerinde cumhuriyetçi parti adına yarışacak adayın arkasında birleşmeleri çağrısında bulundu. 

bachmann, ‘pişmanlığının’ olmadığını ifade ederek, kampanyası süresince vurguladığı ilkeler için mücadele etmeye devam edeceğini söyledi.

michelle bachmann, iowa'da birkaç ay önce düzenlenen ankette yüksek bir oran yakalamış, ancak daha sonra hızla düşüşe geçmişti.

iowa yarışında, pennsylvania senatörü rick santorum ve eski massachusetts valisi mitt romney yüzde 25’er oy almıştı. romney rakibinden sadece sekiz oy fazla alarak ilk ön seçimleri kazanmayı başarmıştı. üçüncü sırayı ise yüzde 21’lik oy oranıyla ron paul almıştı.

karmaşık seçim sistemi

abd seçim sistemine göre, eyaletler, içinde bulunduğumuz süreçte ya parti seçmenlerinin sandığa gidip oy verdiği 'ön seçim' yöntemini ya da kilise, okul gibi yerlerde toplanıp, kimi seçeceklerini tartışarak karar verdikleri 'parti toplantıları' yöntemini benimsiyor.

söz konusu seçimler, aslında doğrudan başkan adayını seçmeye değil, eyalet delegelerinin yapacağı genel kurul oylamasında hangi adaya oy vereceğini belirlemeye yönelik. eyalet delegeleri, genelde seçmenlerin tercihlerine sadık kaldığından, çoğu zaman daha genel kurul yapılmadan partilerin başkan adayları belli oluyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;