Ukrayna

Milislere af, vatandaşlarına birlik vaadi

Yemin ederek görevine başlayan Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, ülkenin doğusunda savaşan Rus yanlısı milislere karşı savaş ya da intikam arayışında olmadığını söyledi, federasyon fikrine karşı çıktı.

Poroşenko "Kırım hep Ukrayna'nındı, şu an da Ukrayna'nın ve hep Ukrayna'nın olacak" dedi. [Fotoğraf: Reuters]

petro poroşenko başkent kiev'de düzenlenen yemin töreniyle devlet başkanı olarak yeni görevine resmen başladı. poroşenko "tüm gücümü ukrayna'nın egemenliğini ve bağımsızlığını korumaya adıyorum" dedi.

abd başkan yardımcısı joe biden'ın da katıldığı törende konuşan poroşenko, ülkenin doğusunda kiev yönetimiyle çatışan rus yanlısı milislere "silahlarınızı bırakın" çağrısında bulundu.

poroşenko milislerden ukrayna'yı terk etmelerini istedi, çekilmeleri için güvenli koridor oluşturulacağı sözü verdi.

"eli kana bulanmamış" milislere de af vaadinde bulundu.

poroşenko bu gruplara karşı savaş ya da intikam arayışında olmadığını söyledi.

'kırım hep ukrayna'nın olacak'

mart ayında yapılan ve sadece moskova yönetiminin tanıdığı referandumun ardından rusya'nın ilhak ettiği kırım hakkında da konuşan poroşenko, "kırım ukrayna'nındı, şu an da ukrayna'nın ve hep ukrayna'nın olacak" dedi.

rusça konuşan nüfusun yoğun yaşadığı doğu ve güneydoğu bölgelerinde merkezi yönetimin etkisinin azaltılacağını söyleyen poroşonko buna karşın ukrayna'nın üniter devlet olarak kalacağını vurguladı ve federasyon fikrine karşı çıktı.

poroşenko avrupa birliği ile ortaklık anlaşmasının ekonomik boyutunu kısa süre içinde imzalayacağını söyledi, anlaşmanın avrupa birliği'ne tam üyelik için ilk adım olacağını vurguladı.

aylarca süren gösterilerin ardından görevden alınan ve rusya'ya kaçan eski devlet başkanı viktor yanukoviç'i koltuğundan eden kriz ab ile ortaklık anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesiyle başlamıştı.

25 mayıs'ta yapılan seçimle göreve gelen poroşenko batı yanlısı. başta abd ve ab olmak üzere batılı ülkeler poroşenko'ya destek veriyor.

poroşenko'nun yemin töreni cuma günü rusya devlet başkanı vladimir putin ile yaptığı görüşmeden hemen sonra geldi.

görüşmede ukrayna'nın doğusundaki çatışmaları durdurmanın yolları konuşulmuştu.

kaynak: reuters, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;