2015 Genel Seçimi

Milletvekili adaylarının kader günü

Seçime katılacak siyasi partiler aday listelerini bugün 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edecek. Milletvekili kesin aday listeleri 24 Nisan'da ilan edilecek.

yüksek seçim kurulu (ysk) 7 haziran'da yapılacak 25. dönem milletvekili genel seçimi ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. milletvekili genel seçimi'ne katılacak siyasi partiler, aday listelerini bugün en geç saat 17.00'ye kadar ysk'ya verecek, 24 nisan'da milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar ilan edilecek.

partilerde aday listeleri üzerindeki çalışmanın son gün de devam etmesi bekleniyor. 

akp'de görüşler 'harmanlandı'

akp’de listeler başbakan ahmet davutoğlu’nun başkanlık yaptığı üst kurul tarafından yürütüldü. bu toplantılarda milletvekili aday adaylarıyla ilgili temayül, mülakat ve ara komisyon sürecinde toplanan veriler harmanlanarak değerlendirme yapıldı.

ak parti'de 3 dönem kuralı gereği listelerde yer almayacağı kesinleşmiş 68 isim bulunuyor. 9 milletvekili de yeniden adaylık için başvurmadı. bunlar dışında parti disiplinine uymayan, meclis devamsızlığı yüksek, performansı düşük milletvekilleri listelerde yer almayacak. ak parti listelerinde davutoğlu’nun onayı ile adaylığını koyan danışmanları ve yine onun davetiyle aday adayı olanlar kesin yer alacak.

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan’ın iki danışmanı, mücahit aslan ve aydın ünal’ın da listelerde yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. kayseri büyükşehir belediye başkanı mehmet özhaseki bir başka liste başı olacak isim. bürokrasiden ak parti’den adaylı için istifa eden bazı isimlere de “vefa” olarak listelerde yer açılacak. ak parti bazı isimleri kendi memleketlerinden değil, oy oranını artırmak ya da bir sonraki yerel seçimlerde almak istediği şehirlerde liste başına koyacak.

chp'de liste tamam

chp parti meclisi önseçimle gelen adaylar dışında kontenjan adayları da belirledi. chp fermuar yöntemiyle belirlediği listeyi ysk’ya teslim etmeden önce kamuoyuyla da paylaşacak.

istanbul birinci bölgede chp genel başkan yardımcısı şafak pavey birinci sıradan aday gösterildi. adaylık için başvurmayan pavey, chp lideri tarafından ikna edilince milletvekili aday listesine ikinci kez girmiş oldu. genel başkan yardımcısı gürsel tekin, grup başkanvekili akif hamzaçebi, chp eski milletvekili ilhan kesici ve chp istanbul milletvekili ve eski müftü ihsan özkes de istanbul birinci bölgenin kontenjan adayları oldu. ikinci bölgede birinci sıra kontenjanı ermeni asıllı selina özuzun doğan’a ayrıldı.

ankara birinci bölgede ise ismet inönü'nün torunu gülsün bilgehan birinci sıraya yerleşti. genel başkan yardımcısı tekin bingöl, grup başkanvekili levent gök, chp sözcüsü haluk koç da ankara’dan kontenjan adayı gösterilen isimler arasında yer aldı.

izmir'de ise birinci bölgede zeynep altıok birinci sıradan aday gösterildi. bu bölgedeki diğer kontenjan adayı ise yine chp pm üyesi tuncay özkan ile roman kökenli özcan purcu oldu. chp genel başkan yardımcısı selin sayek böke ile eski maliye bakanı zekeriya temizel ve chp izmir milletvekili aytun çıray'a ayrıldı. gazeteci uğur mumcu'nun eşi izmir milletvekili güldal mumcu liste dışı kaldı.

eskişehir'de de pm üyesi gaye usluer ve cumhuriyet gazetesi'nin eski genel yayın yönetmeni utku çakırözer'in aday gösterilmesi kararlaştırıldı.

chp'de üç genel başkan yardımcısı burhan şenatalar, yakup akkaya ve seyhan erdoğdu ise liste dışı kaldı.

hdp’de istisna demirtaş ve buldan

yüzde 10 seçim barajına rağmen seçimlere parti olarak girme kararı alan halkların demokratik partisi, barajı aşabilecek bir aday profili belirleme çabasında. salı günü saat 17.00’de aday listeleri yüksek seçim kurulu’na teslim edilmeden önce merkez yürütme kurulu listeler ile ilgili son toplantısını yapacak.

iki dönem milletvekilliği yapan isimleri aday göstermeme kuralı bulunan hdp, sadece bu isimlere değil, bir dönem vekillik yapan bazı isimlere de listelerde yer vermeme kararı aldı. selahattin demirtaş ve pervin buldan hariç iki dönem milletvekilliği yapan isimlerle birlikte 15 milletvekili liste dışında kalmış olacak.

bir "türkiye partisi" olma amacıyla kurulan hdp, hem türkiye’nin batısından hem de türkiye’nin doğusundan oy getirebilecek isimlere listelerinde yer verecek.

aday belirleme çalışmaları sırasında hdp'nin eşbaşkanları selahattin demirtaş ve figen yüksekdağ sık sık alevi örgütlerinin temsilcileriyle görüşmüştü. alevi toplumunun önde gelen isimlerine de listelerde yer verilmesi planlanıyor.

mhp’de gençler ve kadınlar tercih edilecek

7 haziran seçimlerine “bizimle yürü türkiye” sloganıyla girmeye hazırlanan milliyetçi hareket partisi’nde aday listeleri büyük ölçüde hazır. partide genel başkan yardımcılarının katılımıyla oluşturulan seçim komisyonu genel başkan devlet bahçeli ile listeyi hazırladı. nevruz’da yapılan kongre sonrasında mevcut yönetimi büyük ölçüde koruyan genel başkan devlet bahçeli, merkez yönetim kurulu'nda (myk) gençlere ve kadınlara daha çok yer vermişti. parti’den alınan bilgilere göre aday listelerinde de geçmiş ile karşılaştırıldığında daha çok genç ve kadın aday yer alacak.

mhp’de yeni dönemde aday olmayan milletvekilleri var. bunlardan ikisi en çok dikkat çeken isimler engin alan ve sinan ogan.

mhp’nin 7 haziran seçimlerinde sürpriz adayı ise merkez bankası'nın eski başkanı durmuş yılmaz oldu. uşak’tan aday adayı olan yılmaz’ın bu ilde ilk sıradan aday gösterileceği belirtiliyor.

seçim takvimi nasıl işleyecek?

ysk kararına göre, siyasi partiler en az 41 il seçim çevresinde milletvekili aday listesi vermek zorunda. 41 il seçim çevresinden az sayıda milletvekili aday listesi bildiren siyasi partiler seçime katılamayacak.

siyasi partiler eksik aday ya da varsa maddi hatayı ancak listeleri ysk'ya teslim ettikten sonra düzeltebilecek. ancak bir parti bugün 17.00'ye kadar bir il için milletvekili aday listesi vermediyse, daha sonra buna ekleme yapamayacak. 

7 nisan bağımsız milletvekili adayları için de son başvuru günü. seçime bağımsız girmek isteyen adaylar il seçim kurullarına 17.00'ye kadar başvurmak zorunda olacak. bu tarihten sonra seçim takviminde yeni bir aşamaya geçilecek. hemen ertesi gün, yani 8 nisan'da yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek. 

kesin aday listeleri 24 nisan'da radyo, televizyon ve resmi gazete'de ilan edilecek. 

gümrük kapılarında oy verme mayıs'ta

8 mayıs'ta gümrük kapılarında ve yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemi başlayacak. siyasi partilerin radyo ve televizyon propaganda konuşmaları 31 mayıs'ta başlayacak. bu tarihte yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemi sona erecek. 

seçmen bilgi kağıtlarının dağıtılması işlemi 1 haziran'da sona erecek. seçim propagandasının bitiş tarihi ise 6 haziran 18.00 olarak belirlendi. 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;