Türkiye

Milli güvenlik dersi kaldırıldı

AB ilerleme raporunda eleştirilen dersin belirli konuları, önümüzdeki yıl vatandaşlık dersi içresinde sivil öğretmenler tarafından anlatılacak.

Konular: Avrupa Birliği

Haberin Öne Çıkanları

Konuları tartışmalı

Erdoğan açıkladı

Yıl sonuna kadar devam

Üniformalı subayların sınıflara girerek anlattığı milli güvenlik dersi, müfredata 1979 yılında girmişti. [AA]

türkiye'de ortaöğretim müfredatında yer alan ve bazı dönemlerde tartışmalara yol açan ‘milli güvenlik bilgisi dersi’ müfredattan kaldırıldı.

açıklamayı salı günkü meclis grup toplantısında başbakan recep tayyip erdoğan yaptı. erdoğan, “avrupa birliği (ab) raporlarında türkiye'nin eleştirilmesine neden olan, milli eğitim şuralarında kaldırılması teklif edilen, özellikle de asker öğretmenler tarafından verilmesi yadırganan bu dersin bir kısım konuları 2012-2013 yılından itibaren vatandaşlık bilgisi ve benzeri derslerin içinde sivil öğretmenler tarafından işlenecektir” diye konuştu.
 
karar resmi gazetenin çarşamba günkü sayısında yayımlandı. böylece 1979 yılında bakanlar kurulu kararıyla yürürlüğe konulan, ancak milli eğitimdeki geçmişi ‘askerlik bilgisi’ adı altıda 1926 yılına kadar uzanan ders tarih oldu.
 
üniformalı subaylar anlatıyordu
 
uygulama, erdoğan’ın da işaret ettiği üzere önümüzdeki yıldan itibaren geçerli olacak, yani bu eğitim ve öğretim yılının sonuna kadar ortaöğretim öğrencileri milli güvenlik dersini almaya devam edecek.
 
dersin müfredattaki açıklamasında, “türk gençliğinin tümünde doğal olarak bulunan milli güvenlik bilincini topyekûn harbin isteklerine göre pekiştirmek… silahlı kuvvetleri tanıtmak, gençleri orduya içten gelen sevgi ve özlemle bağlamak …” gibi ifadelere yer alıyor.
 
bugüne kadar birçok kez özellikle de üniformalı subaylar tarafından işlenmesi nedeniyle tartışılan derste, türk silahlı kuvvetleri’nin (tsk) görevleri, askerlik hizmeti, seferberlik hali, sivil savunma, türkiye’nin güvenliğini tehdit eden unsurlar, uluslararası örgütler başlıca işlenen konular arasında yer alıyordu.
 
ilerleme raorunda eleştirildi
 
milli güvenlik dersi, ab komisyonu tarafından yayımlanan türkiye ile ilgili 2011 yılı ilerleme raporunda da gündeme gelmişti. raporun, ‘güvenlik güçlerinin sivil denetimi’ başlıklı bölümünde, tsk’nın sorumluluk alanı dışındaki siyasi konulara etkide bulunduğu durumların azaldığı belirtilmiş, buna rağmen ortaöğretim müfredatında subaylar tarafından işlenen bir milli güvenlik dersinin bulunduğu yazılmıştı.
 
avrupa birliği bakanı ve başmüzakereci egemen bağış da raporun yayımlanmasının ardından yaptığı değerlendirmede, eleştirileri haklı bulmuş, avrupa’da hiçbir ülkede üniformalı ordu mensuplarının okullarda ders vermediğini belirterek milli eğitim bakanı ömer dinçer’den bunula ilgili bir çalışma başlatılmasını istediğini söylemişti.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;