Mısır

Mısır Başbakanı Mihleb ses kaydını yalanladı

Mısır Başbakanı İbrahim Mihleb, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'ye ait ses kaydını yalanladı. Mihleb, ses kaydının "Herhangi bir zarara neden olmayacağını ve Mısırlıların maneviyatını etkilemeyeceğini" söyledi.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Başbakan Mihleb, ses kayıtlarına Mısırlıların inanmayacağını söyledi. [Fotoğraf: Reuters]

mısır cumhurbaşkanı sisi'nin, özel kalem müdürü abbas kamil ve askeri istihbarat sorumlusu mahmud hicazi ile körfez ülkelerinden para talep etme konusunu görüştüğü ses kaydının müslüman kardeşler teşkilatı'na (ihvan) ait "mekemmelin" adlı televizyon kanalında yayınlanmasının ardından mısır başbakanı ibrahim mihleb bir açıklama yaptı.

mihleb, "bu kayıtlar, hiçbir şeyi değiştirmeyecek, herhangi bir zarara neden olmayacak ve mısırlıların maneviyatını etkilemeyecek" dedi.

ses kaydını yayınlayan kanalların paralarını boşa harcadığını söyleyen mihleb, “mısır'da hiç kimse bu konuşmaya inanmıyor. ülkede hiçbir şeyi değiştiremeyecek" ifadelerini kullandı.

bu kanalların yayınlarının "teröristliklerine kesin delil olduğunu" öne süren mısır başbakanı, bu ses kaydıyla ihvan'ın tüm dünyanın karşısında kendisini açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

mihleb, "içişleri bakanı muhammed ibrahim'in konunun takipçisi olması, dışişleri bakanlığı'nın ise açıkça terörü kışkırtan yayınlar yapan kanallara ev sahipliği yapan ülkeler ile durumu görüşmesi gerektiğini" vurguladı.

ses kayıtları

sisi ile üst düzey yetkililer arasında geçen ses kaydını yayınlayan "mekemmelin" adlı televizyon kanalı söz konusu konuşmaların şubat 2014'te sisi'nin savunma bakanı olduğu ve cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamadan hemen önce yapıldığını duyurdu.

üç bölüm halinde yayınlanan ses kaydında, dönemin savunma bakanı sisi, özel kalem müdürü abbas kamil ve askeri istihbarat direktörü mahmud hicazi ile körfez ülkelerinden para talep etme konusunu görüşüyor.

"10 milyar bae'den, 10 milyar kuveyt'ten"

"körfez ülkelerinde para pirinç gibi" diyen sisi her ülkeden istenecek miktarı ise şöyle anlatıyor:

"körfez ülkeleri liderleri kendi ülkelerinin bütçelerinin üzerinde dev paralara sahip... 10 milyar dolar istiyoruz... bir 10 milyar birleşik arap emirlikleri'nden, bir 10 milyar da kuveyt’ten... ordu hesabına geçecek 10 milyar dolara ihtiyaç duyuyoruz. paralar merkez bankası'na girecek ve 2014 yılının hesabı kapanmış olacak."

sisi'nin bu sözleri üzerine abbas kamil gülüyor. sisi ise, "niye gülüyorsun amcam? para onlarda pirinç gibi" diyor.

görüşmede sisi'nin özel kalem müdürü abbas, "sadece katar merkez bankası’nın rezervi 900 milyar dolar" diyor ve katar emiri ile ilgili yakışıksız ifadeler kullanıyor.

sisi'nin talebi karşılık buldu

mısır'da darbeden sonra iktidara gelen abdulfettah sisi yönetimine yakınlığıyla bilinen el yevm es sebi gazetesi, şubat ayı başında yayınladığı bir haberde, mısır'a körfez ülkelerinden 10 milyar doları bulan para yardımı yapılacağını yazdı.

yardım kararı mart ayında mısır'da yapılması planlanan yatırım konferansından önce alınmıştı. mısır yönetimi mart ayında ülkenin turizm kenti şarm el şeyh'de düzenlenecek yatırım konferansında ülkedeki şiddet olayları sebebiyle oluşan istikrarsızlığın ekonomiye verdiği zararın önüne geçmeyi amaçlıyor.

mısır – körfez ilişkileri

suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri, mısır’da yaşanan askeri darbe ve ardından yapılan seçimlerle cumhurbaşkanı seçilen sisi yönetimindeki mısır'a en çok mali yardımda bulunan iki ülke.

buna karşın katar, müslüman kardeşler grubundan olan eski cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin darbeyle devrilmesine ve ardından yüzlerce göstericinin öldürülmesine tepki göstermişti.

katar, mısır'da göstericilere yönelik şiddet ve müslüman kardeşler'in 'terör örgütü' ilan edilmesini de eleştirmişti.

katar'da yaşayan ve müslüman kardeşler'e yakınlığıyla bilinen ünlü din âlimi yusuf kardavi ise büyükelçi krizinden önce yaptığı bir konuşmada birleşik arap emirlikleri'ni eleştiren ifadeler kullanmıştı.

mısır yönetimi ise 4 mart 2014'te katar vatandaşlarına vize uygulaması getirmişti.

mısır'daki darbe sonrası kriz

kik üyesi altı körfez ülkesinin, mısır ve diğer körfez ülkelerinde yasaklanan müslüman kardeşler konusunda yaşadığı anlaşmazlık kuveyt'in arabuluculuğunda giderilmiş ve doha'daki zirvenin gerçekleşmesi mümkün olmuştu.

9 aralık’ta katar'ın başkenti doha'da toplanan körfez işbirliği konseyi liderleri mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi'nin siyasi programına tam destek kararı almıştı.

suudi arabistan, bahreyn ve birleşik arap emirlikleri, katar'ın mısır politikasına tepki olarak doha'dan çektikleri büyükelçilerini tekrar katar'a gönderme kararı aldı. diplomatik temsilciler geçen ay katar'a geri döndü.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;