Mısır'da Mursi Dönemi

Mısır ordusundan 48 saat süre

Tarafların diyalog kurmasını isteyen Genelkurmay Başkanı, kaosun devam etmesi durumunda yeni yol haritası çıkaracaklarını söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Müslüman Kardeşler'e saldırı

Mursi'ye süre tanıdılar

Ölü sayısında artış

Başkent Kahire'deki Müslüman Kardeşler binası, muhalifler tarafından saldırıya uğradı ve yağmalandı. [Reuters]

mısır’da cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin göreve gelmesinin birinci yıldönümünde muhalifler ve müslüman kardeşler taraftarları arasında başlayan çatışmalar üzerine, ordudan açıklama geldi. savunma bakanı ve genelkurmay başkanı abdulfettah sisi, taraflara diyalog kurmaları için iki gün süre verdi ve krizin sona ermemesi halinde yeni bir yol haritası belirleyeceklerini ilan etti.

silahlı kuvvetlerin siyasette taraf olmayacağının altını çizen sisi, "siyasi güçlere bir hafta süre tanıdık. daha fazla zaman kaybı sadece bölünmeyi arttırdı. halkın taleplerine karşılık verilmesi çağrısını tekrarlıyoruz ve herkese diyalog için iki gün süre veriyoruz" dedi.

bakanlar görevini bıraktı

mısır kabinesinde yer alan beş bakan, mursi'nin istifasını isteyen muhaliflere destek vermek amacıyla pazartesi günü istifasını sundu. mısır resmi haber ajansı mena'ya göre, bakanlar toplu halde istifalarını başbakan hişam kandil'e verdi.
 
mena, bakanların muhalif göstericilere sempati duydukları için istifa ettiklerini duyurdu. koltuğunu bırakan isimler turizm bakanı hişam zagzug, iletişim ve bilgi teknolojileri bakanı atıf hilmi, hukuk işleri devlet bakanı hatim becatu, çevre işleri devlet bakanı halit fehmi ve içme suyu tesisleri bakanı abdulkuva halife.
 
abd'den yardım açıklaması

mısır'daki siyasi gelişmeler, washington'dan da yakından izleniyor. abd başkanı barack obama, "mısır’a yardım kararımız, hukukun üstünlüğününü takip etmelerine, muhalifleri dinlemelerine ve şiddet kullanmamalarına bağlı" ifadelerini kullandı. 

müslüman kardeşler binasına baskın

dört gündür gösterilerin düzenlendiği ülkede, mursi yandaşları ile karşıtları arasındaki çatışmalar da devam ediyor.

son olarak müslüman kardeşler’in merkez binası silahlı kişilerin baskınına uğradı. kahire'nin doğusundaki binayı taşlayan göstericiler camları kırdı. merkeze giren eylemciler parti tabelasını söktü, balkondan mısır bayrağı dalgalandırdı ve binayı ateşe verdi. bina, pazar günkü gösterilerde de molotofkokteylli saldırılara hedef olmuştu.

müslüman kardeşler tarafından yapılan açıklamada, şiddet olaylarının kırmızı çizgilerini aştığı ve kendilerini savunmak için eyleme geçmeyi değerlendirdikleri belirtildi.

iktidardaki hürriyet ve adalet partisi, müslüman kardeşler'in siyasi kolu. grubun sözcülerinden gehad haddad, reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "mısırlılar durup kurumlarına saldırılmasını beklemeyecektir" dedi. eylemcileri 'eşkiyalar' olarak tanımlayan haddad, polisi müslüman kardeşler merkezine düzenlenen saldırı karşısında binayı korumamakla suçladı.

sözcü, "toplumun bir kesiminin şiddeti değişim aracı olarak görmesi çok tehlikelidir. çünkü bu diğerlerini de aynı şeyi yapmaya yönlendirir" ifadesini kullandı.

muhalifler bir gün verdi

mısır muhalefeti, pazartesi günü islamcı cumhurbaşkanı muhammed mursi’ye görevi bırakması için bir gün süre tanıdı. muhalifler aksi halde sivil itaatsizlik eylemlerine başlamayı planlıyor.

muhalefet, internet istesi üzerinden yaptığı açıklamada, mursi’ye "2 temmuz salı günü yerel saatle 17.00’a kadar iktidarı bırakması ve devlet kurumlarını erken cumhurbaşkanlığı seçimine hazır etmesi için süre tanıyoruz (tsi 18.00)" denildi.

'16 kişi öldü'

afp haber ajansı, sağlık bakanlığı'na dayandırdığı haberinde dört gündür süren çatışmalar sırasında hayatını kaybedenlerin sayısının 16 olduğunu duyurdu. bakanlığa göre, bu kişilerden sekizi müslüman kardeşler binası önünde muhalifler ve mursi yandaşları arasındaki çatışmalar sırasında yaşamını yitirdi.

mısır’da pazar günü başlayan protesto gösterilerinin arkasında kendilerine ‘isyan’ (tamarod) ismini veren bir grup yer alıyor. grup, 22 milyon imza ile mursi’nin iktidarına güvensizlik oyu topladığını öne sürüyor.

büyük beklentilerden kaosa

muhammed mursi'nin cumhurbaşkanlığı yüksek belentilerle başladı ancak kısa sürede ülkedeki kamplaşma derinleşti, muhalifler ve iktidar yanlıları birçok kez karşı karşıya geldi.

mursi'nin koltuğuna oturduğu ilk günlerde cumhurbaşkanının çalışma ofisi ettehadiye sarayı'nın kapısına gelenler, yeni liderden iş ve daha iyi bir hayat talep ediyordu. birkaç ay sonra ise, muhalifler mursi'yi mısır'ın değil müslüman kardeşler'in çıkarlarına hizmet etmekle suçlamaya başladı.

bölünmeyi derinleştiren barikat

yeni cumhurbaşkanına olağanüstü yetkiler tanıyan ve başsavcıyı değiştirme imkanı veren düzenlemenin geçişi, büyük kırılmaya yol açtı.

devrim sonrası anayasa referandumuna doğru siyasi gerilim tırmandı, muhalefete göre anayasa yazım sürecine cumhurbaşkanının partisi ve islami gruplar hakim olmuştu. muhalifler 'son uyarı' diyerek sokağa çıktı, taraftarları ise destek için başkanlık sarayı'nın önünde toplandı.

mübarek'i devirmek için işbirliği yapan grupların birbirleriyle çatıştığı günler yaşayan mısır'da, sarayın çevresine kurulan askeri barikat bölünmeyi daha da derinleştirdi.

hırsızlık yüzde 350 arttı

mursi döneminde, içişleri bakanlığı verilerine göre cinayet oranı yüzde 130 arttı. aynı dönemde adam kaçırma oranlarındaki artış yüzde 145 ve hırsızlık yüzde 350.

gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 25'i bulduğu ülkede, nüfusun yarısı günde iki doların altındaki gelirle yaşamını sürdürüyor.

mısırlıların en az yarısı mursi'nin seçimle gelen bir lider olduğunu ve görev süresi bitinceye kadar koltuğunda kalması gerektiğini savunuyor. erken seçim dilekçesini 22 milyon kişinin imzaladığını savunan muhalifler ise, mursi'nin ekonomik darboğaza çare bulamadığını söylüyor.

demokrasinin tanımını tartışan mısır'da, ülkeyi 30 yıl demir yumrukla yöneten hüsnü mübarek 2011'in ilk günlerinde devrilmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;