Mısır Seçimleri

Mısır seçimine iptal talebi

Cumhurbaşkanlığı yarışının ilk turunda üçüncü olan solcu aday Sabbahi, usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Seçim Komitesi'ne başvuracak.

Haberin Öne Çıkanları

Oyların yüzde 90'ı sayıldı

İkinci tur yapılacak

Bölünme artabilir

Üçüncü sırada yer alan Sabbahi'yi sol ve laik seçmen desteklemişti. [Reuters]

mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda üçüncü sırada yer alan solcu aday hamdin sabbahi, süreçte usulsüzlük yapıldığı iddiasını seçim komitesi'ne taşıyacak. 

sabahi'nin sözcüsü hüsam munis, seçimlerin birinci turunda yapılan ve sonuçlara etki eden bazı usulsüzlükler hakkında komiteyi bilgilendireceklerini belirterek, oyların yeniden sayılması çağrısı yaptı. sözcü, ihlallere dair kanıt bulduklarını ifade ederken, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi.

ikinci sırayı alan ahmed şefik'in hanesine yazılan yaklaşık 900 bin oyun geçersiz olduğunu savunan munis, başvurunun en geç pazartesi günü yapılacağını belirtti. 

kahire sokakları ise ülkenin son 30 yılda yaptığı ilk demokratik seçimlerin ardından bölünmüş durumda. sabbahi'yi sol ve laik seçmen destekliyor.

29 yaşındaki salim süleyman, sabahi’nin kazanamamasının devrimin başarısızlığını göstereceğini söylerken, “bu kadar insan boşuna mı şehit oldu?” diye sordu. 

24 yaşındaki dalia gelaa ise şefik’in zaferini inanılmaz bulduğunu söyleyerek yakın zamanda yeni bir devrimin olabileceğini belirtti.  

ancak şefik’in destekçileri durumdan memnun. ahmed radwan, islamcıların yalnızca kendi çıkarlarını düşündüklerini, diğer siyasetçilerin ise hiçbir şey başaramamış insanlar olduklarını ancak şefik’in ülkede birşeyler inşa eden tek adam olduğunu söyledi.

destek arayışları

mısır'da gerçekleştirilen tarihi nitelikteki seçimlerde oyların yüzde 90'ından fazlası sayıldı. 

resmi olmayan sonuçlara göre, müslüman kardeşler'in siyasi kolu hürriyet ve adalet partisi genel başkanı muhammed mursi oyların yaklaşık yüzde 26'sını alarak ikinci tura kalmayı garantilerken, onu yüzde 24 ile eski başbakan ahmet şefik takip etti.

mursi ve şefik, 16-17 haziran tarihlerinde yapılması planlanan ikinci turda yarışacak.

23-24 mayıs tarihlerinde yapılan ilk tur seçimlerinde hiçbir aday yüzde 50’den fazla oy almadığı için seçimler ikinci tura kalmıştı.

mursi, seçimlerden üçüncü ve dördüncü sırada çıkan solcu hamdin sabahi ve islamcı abdülmunim ebulftuh ile bir araya gelerek destek isteyecek.

ikinci tur seçimlerde bir çok adayın, eski rejim kalıntısı olmakla itham ettiği şefik'e karşı, mursi'yi desteklemesi bekleniyor. ancak şefik ve mursi arasındaki yarışın mısır’daki toplumsal bömlünmeyi artırmasından endişe ediliyor.

zira muhammed mursi, 14 aydır süren demokrasi arayışı ve iktidar karşıtı ayaklanmaların aktörleri tarafından desteklenirken, devrik lider hüsnü mübarek’in döneminde başbakanlık yapmış ahmed şefik, bazı kesimlerce yolsuzluğun ve eski rejimin sembolü olarak görülüyor.

nasırcı kerama partisi'nin adayı hamdin sabbahi'nin sürpriz bir çıkışla yüzde 20'ye ulaşarak üçüncü olduğu seçimlerde, muhafazakar aday abdülmünim ebulfutuh ve eski arap birliği genel sekreteri amr musa ise bekledikleri oyu alamamıştı.

islamcılar önemli aktör

arap dünyasında geçen yıl diktatörlüklere karşı yaşanan ayaklanmalarda fas, tunus, ve libya’da islamcı adaylar iktidara geldi. suriye’deki ayaklanmalarda da islamcılar büyük rol oynuyor.

mısır'da ise ülkeye 30 yıl hükmeden hüsnü mübarek geçen yıl şubat ayında halk ayaklanmasıyla devrilmiş, ülkede yönetimi yüksek askeri konsey devralmıştı. konsey, iktidarı sivillere devredeceği sözünü vermiş ve ocak ayında meclisin alt kanadı olan halk meclisi için seçimler yapılmıştı.

çoğunluğu, oyların yüzde 47’sini alan müslüman kardeşlerin siyasi kanadı hürriyet ve adalet partisi elde etmişti.

mısır'da cumhurbaşkanı adaylarının sayısı başlangıçta 23'tü ancak mısır seçim komisyonu, bu adaylardan 10'una seçim yasağı getirdi.

adaylıkları çeşitli nedenlerle yasaklananlar arasında müslüman kardeşler'den hayrat eş şatır, eski mısır cumhurbaşkanı yardımcısı ömer süleyman ve selefilerin desteklediği hazım ebu ismail de vardı.

yoğun kampanya dönemi

mısır'da adayların üç hafta boyunca süren resmi seçim kampanyaları pazar günü sona ermişti. ülkede ilk kez adaylar televizyonlarda amerikan tarzı tartışma programlarında karşı karşıya gelmişti.

gazeteler sayfalarında adaylarla yapılan söyleşilere ve kampanya reklamlarına yer verirken, ülke sokaklarını pankartlar ve afişler süsledi.

seçimin sonucunda sandıktan çıkacak ismi, ülkeye beklediği değişimi getirmek ve ekonomik durumu iyileştirmek gibi zorlu görevler bekliyor. mısır'da halkın yaklaşık yarısı günde iki dolardan az gelirleriyle yoksulluk sınırının altında yaşıyor. ülkede gençler arasında işsizlik oranı ise yüzde 25.

müslüman kardeşler’in başarısını cumhurbaşkanlığı seçiminde de tekrarlaması halinde, mısır'ın ne tip politikalar izleyeceği merakla bekleniyor.

başta abd olmak üzere batılı ülkelerin merakla beklediği konuların başında da, 1979'da israil'le barış anlaşması imzalayan ilk arap ülkesi olan mısır'ın gelecekte bu anlaşmaya tamamen uyup uymayacağı geliyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;