Mısır

Mısır, Türkiye ile ticaret anlaşmasını uzatmıyor

Mısır hükümeti, Türkiye ile eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi zamanında imzalanan ve 2015 yılının Nisan ayında sona erecek deniz ticaret anlaşmasını uzatmama kararı aldı.

Ticaret gemileri anlaşma gereği İskenderun Limanı ile Mısır'ın Dimyat Limanı arasında çalışıyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

mısır ulaştırma bakanı müsteşarı ahmet emin, müslüman kardeşler hükümeti döneminde türkiye ile imzalanan, türk tırları ve gemilerinin mısır toprakları ve deniz sularını kullanmasına izin veren anlaşmanın mısır’ın ulusal ekonomisine büyük zararlar verdiğini iddia etti.

mısır resmi haber ajansı mena’nın haberine göre emin, bu nedenle mısır ulaştırma bakanlığı’nın dışişleri bakanlığı ve yüksek otoriteler ile koordinasyon içinde anlaşmaya son verme ve süresini uzatmama kararı aldıklarını bildirdi.

2012 yılının mart ayında imzalanan anlaşmaya göre türkiye, körfez ülkelerine yaptığı gıda, elektrik aletleri, tekstil maddeleri gibi ihraç mallarında mısır limanlarını kullanıyor. anlaşma, suriye’deki iç savaşın ardından, bu ülkedeki limanların türk gemilerine kapatılmasının ardından gelmişti. anlaşma gereğince iskenderun limanı ile mısır’ın dimyat limanı arasında deniz yolu açılmıştı.

mısırlı ekonomi uzmanları, bu anlaşmanın suriye’nin engellemesinin ardında türk mallarının körfez'e daha kolay gitmesini temin için yapıldığını söyledi. uzmanlar, o dönemde türk mallarının süveyş kanalı yoluyla geçmek zorunda kalındığını, dolayısıyla yüksek geçiş vergileri ödemek zorunda kalan türk şirketlerinin körfez piyasasında çin malları karşısında rekabet gücünün zayıfladığını ve bu sebeple türkiye’nin 'ro-ro' anlaşmasına sığındığını belirtti.

mısır sanayi bakanlığı’nın verilerine göre, ağustos ayı itibariyle mısır’ın türkiye’ye yaptığı ihracat yüzde 33 oranında azaldı.

mısır’ın yarı resmi gazetesi ahram, iki ülke arasında 25 ocak 2011 devriminden bu yana olan karşılıklı ticaret hacminin 4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini yazdı. mısır’ın türkiye’ye ihracatı 1.5, türkiye’den ithalatı ise 2.6 milyar civarında. 

mısır’da dönemin savunma bakanı abdulfettah sisi liderliğinde 3 temmuz 2013’te yapılan darbeye tepki gösteren türkiye ile mısır arasındaki ilişkiler bozulmuştu. 

kaynak: al jazeera, dha, mena; ahram gazetesi

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;