Mısır

Mısır’a destek için toplandılar

Mısır'ın Geleceği başlıklı ekonomik kongre, çok sayıda devlet başkanı, bakan ve uluslararası şirket yetkilisinin katılımıyla Şarm Şeyh kentinde çalışmalarına başladı.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Kongreye 60 ülkeden temsilci katılıyor. [Fotoğraf: AP]

yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan kongreye ürdün kralı abdullah, sudan devlet başkanı ömer beşir, kuveyt emiri cabir ahmed sabah, abd dışişleri bakanı john kerry, suudi arabistan veliaht prensi mukrin bin abdülaziz'in yanı sıra çok sayıda uluslararası örgüt temsilcisi ve bakanlar katılıyor.

mısır yönetiminin büyük ümit beslediği kongreye 60 ülke davet edildi. içinde bulunduğu ekonomik darboğazdan çıkış yolları arayan mısır yönetimi, bu kongreyle ülkeye uluslararası yatırımları çekmeyi planlıyor.

açılışta bir konuşama yapan mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi, ülkesinin ortadoğu’daki istikrar için bir mihenk taşı olduğunu söyledi. sisi, bölgenin güvenlik ve istikrarı için mısır’ın çok büyük sıkıntıları göğüslemek durumunda kaldığını vurguladı.

körfez ülkeleri yardım sözü verdi

mısır'a ilk yardım sözü kuveyt ve suudi arabistan’dan geldi. her iki ülke mısır'a dörder milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı.

bu iki ülkenin destek açıklamalarının ardından bir diğper körfez ülkesi birleşik arap emirlikleri (bae) de mısır ekonomisine 4 milyar dolar destek vereceği duyurdu. yardımın iki milyar doları mısır merkez bankasına depozito olarak, diğer iki milyar doları da ekonomiye destek olarak verilecek.

kongre üç gün sürecek

devletler ve uluslararası büyük şirketleri ülkede yatırım yapmaya çağıran mısır hükümeti, yatırımcıları cezbetmek hedefiyle birçok bürokratik ve hukuki engelin kaldırılmasına yönelik çalışmaları sürdürüyor.

dün yatırımı teşvik amaçlı yeni kanun maddelerini onaylayan mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi, yaptığı değişikliklerle şirketler için gelir vergisi oranlarını yüzde 30'dan yüzde 22,5'e düşürdü.

hükümet çevrelerinde kongreye katılacak olanlara sunulacak 50 projenin bulunduğu duyurularak, kongreden 35 milyar dolarlık bir gelir elde edilmesinin planlandığı ifade edildi. kongrenin üç gün sürmesi bekleniyor.

mısır ekonomisi dar boğazda

geçtiğimiz şubat ingiliz petrol devi bp, rus ortağı dea ile birlikte mısır’daki doğalgaz sahalarında, 'batı nil deltası' projesi için 12 milyar dolarlık enerji yatırımı yapacağını açıklamıştı.

ekonomik darboğazdan uzun süredir çıkamayan mısır, 3 temmuz 2013 darbesinin ardından suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri’nin yaptığı milyarca dolarlık yardımla ayakta durmaya çalışıyor.

darbeden sonra çok sayıda avrupa ülkesinde ağırlanan mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi, bu ülkelere mısır’a yardımda bulunmaları ve destek vermeleri çağrısında bulunmuştu.

kaynak: al jazeera ve aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;