Mısır'da darbe dönemi

Mısır’da açlık grevi

Aralarında Al Jazeera muhabiri Abdullah Şami’nin de bulunduğu 300’den fazla tutuklu açlık grevine başladı. Ülkede askeri darbe sırasında ve sonrasında yaşanan şiddet olaylarını araştırmak için komisyon kuruluyor.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Üyeler belirlendi

Tanıklar dinlenecek

'Amaç farklı'

Mısır'da gözaltında tutulan Al Jazeera muhabiri Abdullah Şami.

kahire yakınlarındaki ebu zabal hapisanesindeki 322 kişi ve iskenderiye’deki garbanyat hapisanesindeki 50 kişi hapisane şartlarını protesto etmek için açlık grevine başladı. bu kişiler devrilen lider muhammet mursi’ye destek vermekle suçlanıyor. aralarında al jazeera muhabiri abdullah şami de var. şami'nin gözaltı süresi 19 aralık'ta 45 gün uzatılmıştı. açlık grevine gitmelerinin sebebi olarak kötü muamele, küçük ve kalabalık hücrelerde tutulma, dayak, sözlü taciz, sağlıksız koşullar ve günde sadece yarım saat havalandırmaya çıkmalarına izin verilmesi.

araştırma komisyonu kuruluyor

mısır'da muhammed mursi'yi deviren askeri yönetimin göreve getirdiği geçici cumhurbaşkanı adli mansur, 30 haziran'dan itibaren yaşanan olaylarla ilgili gerçekleri araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
 
cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, mansur'un, mursi aleyhine gösterilerin başladığı tarihten itibaren yaşananları araştırmak ve belgelemek için hakim fuat abdulmunim riyad başkanlığında bir komisyon kurulmasını emrettiği bildirildi.
 
açıklamaya göre mısır'ın eski abd büyükelçisi abdurrauf er-ridi, ayn şems üniversitesi'nde uluslararası hukuk profesörü hazim atlem, kahire üniversitesi'nde hukuk profesörü muhammed bedran ve eski adalet bakanı yardımcısı iskender gattas komisyonun üyeleri olarak belirlendi.
 
komisyonun görevinin, söz konusu olaylarla ilgili bilgi ve belge toplamak, gerekli gördüğü kişilerle buluşmak ve şahitlerin ifadelerini dinlemek, olayların meydana geliş şeklini ve nedenlerini analiz etmek ve olaylarla ilgili yapılan soruşturmaları gözden geçirmek olduğu belirtildi.
 
'amaç mursi yanlılarını engellemek'
 
anadolu ajansı'nın haberine göre bazı siyasiler ve hukukçular kararı, mevcut yöneticilere karşı dava açmaya hazırlanan mursi yanlılarının önünü kesme hamlesi olarak yorumladı. mursi destekçilerinin, yöneticiler hakkında 'katliam yapma' suçlamasıyla dört ayrı dava açmaya hazırlandığı belirtildi.
 
araştırma komisyonunun bir başka amacı olarak geçen beş ayda yaşanan olaylar hakkında soruşturma açılmamasını eleştiren abd ve bazı avrupa ülkelerinin endişelerini gidermek ve ülkenin imajını uluslararası arenada iyileştirmek gösteriliyor.
 
mısır'da askeri yönetimin kararıyla mursi'nin 3 temmuz'da görevden alınmasının ardından, haftalarca gösteri düzenleyen mursi yanlılarına 14 ağustos günü güvenlik güçleri müdahale etmişti. yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği olaylar üzerine ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;