Mısır'da darbe dönemi

Mısır’da darbe karşıtı gösteriler

Mısır'daki darbenin 100. gününde, bir çok kentte darbe karşıtları sokaklardaydı. Gösterilerin çoğu barışçıl olsa da, Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre, Şarkia bölgesinde çıkan olaylarda, bir ölü var.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Mısır'da darbe karşıtları değişik kentlerde gösteri düzenliyor. [AJA]

3 temmuz darbesinin 100.gününde, mursi yandaşları meydanlara değil ama ülkenin dört bir yanında sokaklara çıktı.

başkent kahire'deki tahrir meydanı'nda planlanan gösteri, şiddet yaşanabileceği endişesiyle iptal edildi. gösterilerin çoğu barışçıldı, olaysız geçti. ancak şarkia bölgesinde, mursi yandaşlarıyla bölge sakinleri arasında çıkan olaylarda, sağlık bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, bir kişi öldü. damieta kasabasında çıkan benzer olaylarda da, yedi kişi yaralandı.     

cuma namazının ardından başlayan gösterilerde protestocular başkent kahire, ülkenin ikinci büyük kenti iskenderiye, süveyş ve diğer kentlerde gösteri düzenledi. darbenin 100. gününde darbe karşıtları, gözaltında bulunan eski cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin serbest bırakılmasını talep etti. 

mısır güvenlik güçleri başta tahrir meydanı ve cumhurbaşkanlığı sarayı çevresi olmak üzere, kahire'nin önemli meydan ve caddelerinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

ulusal ittifak koalisyonu, göstericilere daha fazla kan akmaması için tahrir ve diğer ana meydanlardan uzak durmaları çağrısında bulundu. ulusal ittifak koalisyonu geçen hafta, bu cuma tahrir meydanı'na girme çağrısında bulunmuştu.

geçen pazar günü, 6 ekim mısır-israil savaşı'nın 40. yıldönümü münasebetiyle tahrir meydanı'na girmek isteyen darbe karşıtlarına güvenlik güçleri müdahale etmiş, olayda resmi açıklamalara göre, 50'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

güvenlik güçlerinin verdiği bilgiye göre, polis iskenderiye'de mursi yandaşları ve karşıtları arasında çıkan olaylara biber gazıyla müdahale etti. 

ülkenin diğer bölgelerindeki gösterilerde,genel olarak sükûnet hakimdi. 

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;