Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da darbe karşıtı gösteriler: 2 ölü

Mısır’da askeri darbe karşıtı gösterilere polis müdahale etti. İskenderiye ve El Cize'de iki kişi öldü.

Konular: Mısır, Ortadoğu
Mısır'da darbe karşıtlarının Sisi yönetimini protestoları sürüyor. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

mısır güvenlik güçlerinin iskenderiye kentinde cuma namazı sonrası düzenlenen darbe karşıtı gösterilere müdahalesi sırasında 1 genç kız öldü.

müslüman kardeşler teşkilatı yanlısı darbeyi ret ve meşruiyete destek için ulusal ittifakı, polisin iskenderiye kentinde düzenlenen darbe karşıtı gösterileri gaz bombaları ve gerçek mermi kullanarak dağıtmaya çalıştığını duyurdu.

müslüman kardeşler teşkilatı’nın siyasi kolu adalet ve hürriyet partisi, facebook hesabında 17 yaşında sundus ebu bekir isimli genç kızın gerçek mermiyle vurularak öldürüldüğünü duyurdu.

al jazeera'ya bilgi vere kaynaklara göre, güvenlik güçlerinin kahire'nin basındaki el cize'de de darbe karşıtı gösterilere yaptığı müdahalede bir kişi hayatını kaybetti.

iskenderiye emniyet müdürlüğü ise, genç kızın müslüman kardeşler'e mensup kişilerce rastgele ateş açılması sonucu öldüğünü iddia etti. yapılan açıklamada 'silah ve mühimmat bulunduran 30 kişi gözaltında' denildi. 

mısır'da 3 temmuz 2013'te yapılan askeri darbenin ardından cumhurbaşkanı muhammed mursi dahil, müslüman kardeşlerin üst düzey birçok ismi hapse atıldı. mahkemeler çok sayıda idam kararı verdi. teşkilat 'terör örgütü' ilan edilirken, ülkedeki tüm faaliyetleri yasaklandı.

darbeyi protesto etmek ve sonlandırmak amacıyla darbeyi ret ve meşruiyete destek için ulusal ittifakı kurulmuştu. birçok siyasi partinin katıldığı ittifak, her hafta darbe karşıtı gösteriler düzenliyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;