Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da darbe karşıtları sokaklarda

Devrik Cumhurbaşkanı Mursi'nin destekçileri, olağanüstü halin üç ay sonra kaldırılması sonrası birçok kentte gösteriler düzenledi.

Konular: Ortadoğu, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

'İntikamcı Adalete Hayır!'

Yoğun güvenlik önlemleri

Mandela ve Gandhi posterleri

Göstericiler, yargılanan devrik cumhurbaşkanı Mursi'ye baskı yapıldığını söyledi. [AFP]

mısır'da 3 temmuz'da yapılan darbeyi protesto eden kesimler, cuma namazı sonrası "intikamcı adalete hayır" sloganıyla sokaklara döküldü. göstericiler, devrik cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin 'adil ve kanunlara uygun şekilde yargılanmamasını' protesto etti. 

meşruiyeti destekleme ulusal ittifakı'nın çağrısı ile yapılan cuma gösterileri, idari mahkemenin ülkede üç aydır süren olağanüstü hali kaldırmasının ardından düzenlendi. gösterilere katılım önceki haftalara oranla daha yüksekti.

göstericilerden bazılarının, mursi’nin yanı sıra eski güney afrika devlet başkanı nelson mandela'nın ve hindistan'ın kurucusu mahatma gandi’nin portrelerini taşımaları dikkat çekti.

yoğun güvenlik önlemleri

darbe karşıtlarının gösterileri nedeniyle başkent kahire'de yoğun güvenlik önlemleri alındı. 

tahrir meydanı ile rabia meydanı yakınındaki ezher üniveristesi'nin kampüsünün çevresinde tanklar ve zırhlı araçlar konuşlandırıldı. kampüs, geçen hafta geniş katılımlı darbe karşıtı gösterilere sahne olmuştu. 

mursi'nin destekçileri kahire’nin yanı sıra cize, kalyoniye, iskenderiye, garbiye, menufiye, daklahiye ve dimyat kentlerinde de gösteriler düzenledi.

'darbe öncesi kaçırıldım'

davası süren muhammed mursi, çarşamba günü darbe öncesi ve sonrası yaşadıklarını ilk kez anlatmıştı. mursi, ordunun yönetime el koymasından bir gün önce kaçırıldığını ve bir üste tutulduğunu söylemişti

mısır'da, mursi ile birlikte geçmişte üyesi olduğu müslüman kardeşler hareketinden çok sayıda kişi de sanık durumunda.
 
mursi, geçen yıl aralık ayında başkanlık sarayı önündeki gösteriler sırasında hayatını kaybeden 10'dan fazla kişinin ölümüyle ilgili olarak yargılanıyor.
 
mısır eski cumhurbaşkanı, 4 kasım'daki ilk duruşmasının ardından iskenderiye kentindeki bir cezaevine gönderilmişti. mursi, 8 ocak'taki ikinci duruşmada kendisini hangi avukatların temsil edeceği ile ilgili olarak ise henüz bir karar almadı.
 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;