Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da darbe karşıtlarına ilk idam

Mısır'da 2013'teki darbe sonrası olaylarda gözaltına alınan bir Müslüman Kardeşler destekçisi idam edildi. Ülkede ilk kez darbe karşıtları hakkında verilen bir idam cezası uygulanmış oldu.

Konular: Mısır, Ortadoğu
Mahmud Hasan Ramazan'ın (soldan üçüncü) yaptığı temyiz başvurusu reddedilmişti. [Fotoğraf: Twitter]

resmi olarak darbe yönetimi tarafından 'terör örgütü' ilan edilen müslüman kardeşler'in bir üyesi olmayan mahmud hasan ramazan'a verilen idam cezasının uygulanmasıyla ilk kez bir darbe karşıtı idam edilmiş oldu.

içişleri bakanlığı'nın facebook hesabından yayınladığı açıklamaya göre, mahmud hasan ramazan 2013'ün temmuz ayındaki darbeden sonra 6 temmuz'da iskenderiye'de gerçekleşen olaylarda "çocukların bir binadan aşağı atılması" olayıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle yargılanıyordu. 

ramazan'ın, hakkında verilen idam cezasına yaptığı temyiz başvurusu ise reddedilmişti.

mısır'da son olarak 28 şubat'ta müslüman kardeşler'in 4 üyesine 30 haziran 2013'te müslüman kardeşler'in kahire'deki merkezi yakınlarında gerçekleşen olaylardan ötürü idam cezası verilmişti. 

mahkeme ayrıca müslüman kardeşler lideri muhammed bedi, yardımcısı hayrat şatır, teşkilatın lider kadrosundan muhammed biltaci, ihvan'ın siyasi kolu hürriyet ve adalet partisi lideri saad katatni ve yardımcısı essam erian'ın da aralarında bulunduğu 14 ihvan üyesine müebbet hapis cezası verdi.

binlerce ihvan destekçisi hapiste

3 temmuz 2013'te abdulfettah sisi’nin liderliğinde yapılan darbeyle, ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi tutuklandı ve hapse atıldı. mursi hakkında açılan farklı davalarda yargılanıyor.

darbe sonrasında sokağa dökülen göstericilere güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.

müslüman kardeşler teşkilatı'nın yöneticileri darbenin ardından idam cezasına ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

ülkede darbenin ardından başlayan büyük çapta insan hakları ihlalleri nedeniyle mağdur olan kesimler arasında gazeteciler de var.

haksız suçlamalarla ve hiçbir somut delil olmadan aylarca yargılanan al jazeera çalışanları peter greste, muhammed fehmi ve baher muhammed 7 ila 10 yıl hapis cezasına mahkûm edildiler.

hakkında mısır mahkemesi tarafından sınır dışı kararı verilen greste serbest kaldı, diğer gazeteciler ise haklarında tutuksuz yargılama kararı verilerek serbest bırakıldı.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;