Mısır'da Mursi Dönemi

Mısır'da darbe karşıtlarına müebbet

Mısır’da askeri mahkeme, 4 darbe karşıtını müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme darbe karşıtı diğer dört kişi hakkında ise 15 yıl hapis cezası verdi.

Konular: Ortadoğu
Mısır'da darbe karşıtları ağır cezalara çarptırılıyor. [Fotoğraf: Al Jazeera-arşiv]

askeri mahkeme, süveyş kentinde valilik binası yakınında gösteri yaparken yakalanan sanıklara ‘vatandaşları korkutmak, yönetime karşı gelmek, trafiği durdurmak ve yasaklı örgütlere üye olmak suçlamalarını yöneltti.

altras hakkındaki davada yetkisizlik kararı

kahire acil işler mahkemesi, altras ismiyle bilinen taraftar grubunun bürolarının kapatılması ve faaliyetlerinin yasaklanması talebiyle açılan davada yetkisizlik kararı verdi.

mısır’da mahkeme, şimdiki cumhurbaşkanı sisi liderliğinde 2013 yılında yapılan darbe ile görevinden uzaklaştırılan eski cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin yargılandığı ‘ittihadiye olayları’ davasında kararını 21 nisan'da açıklamıştı. mursi 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

darbenin geçmişi

mısır’da hüsnü mübarek’e karşı başlatılan ayaklanmalar sonrası ülkede yapılan ilk demokratik seçimlerde müslüman kardeşler'in adayı muhammed mursi kazanmıştı.

mursi’nin göreve gelişinin birinci yıldönümünde istifası için sokağa dökülen muhalifler ve müslüman kardeşler arasındaki çatışmaların birinci haftasında ordu yönetime el koymuştu.

muhammed mursi'nin 3 temmuz 2013 tarihinde darbeyle devrilmesinin ardından mısır ordusu müslüman kardeşler'in önde gelen isimlerini tutukladı.

darbe karşıtı protesto gösterileri esnasında yüzlerce kişi öldürüldü.

mısır yargısı aralarında müslüman kardeşler liderlerinin de bulunduğu çok sayıda darbe karşıtı hakkında idam ve müebbet hapis cezaları verdi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;